Bez rasta penzija u 2019. godini

(Last Updated On: )

Fiskalni savet saopštio je danas da je Uredbom Vlade Srbije o povećanju penzija iznad 34.000 dinara potrošen sav fiskalni prostor za povećanje penzija u 2019. i da zato u narednoj godini u budžetu nema mogućnosti za dodatno povećanje penzija.

Fiskalni savet je ocenio da je ukupan budžetski prostor za povećanje penzija u 2019. oko sedam odsto i to je u skladu sa projekcijama Vlade i MMF-a.

“Najveći deo ovog prostora (pet odsto) Vlada je opravdano iskoristila za ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija, što je u skladu sa preporukama Fiskalnog saveta. Razlika između predloga Fiskalnog saveta i odluke Vlade je u upotrebi preostalih raspoloživih sredstava”, ističe u saopštenju Savet.

Kako je objašnjeno, Fiskalni savet smatra da je preostali deo fiskalnog prostora trebalo iskoristiti za vraćanje na redovno indeksiranje svih penzija tokom 2019, odnosno “za vraćanje u uređen penzijski sistem”.

Međutim, kako je saopštio Savet, “Vlada se Uredbom o uslovima, visini, obuhvatu korisnika penzija i dinamici isplate novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, od 18. oktobra 2018. godine, već opredelila da se raspoloživa sredstva odmah iskoriste za nesistemsko povećanje penzija samo delu penzionera (koji primaju penziju manju od 34.000 dinara)”.

Izvor: Beta / Novi magazin