Ako putujete u Bosnu

(Last Updated On: )

Izmenama Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja u Bosni i Hercegovini, koje od 15. februara stupaju na snagu, predviđene su višestruko veće kazne za saobraćajne prekršaje.

Za prekoračenje brzine od 30 kilometara na čas kazna će iznositi od 400 (oko 200 evra) do čak 1.000 konvertibilnih maraka (510 evra).

Upotreba mobilnog telefona tokom vožnje i nevezivanje sigurnosnog pojasa kažnjavaju se sankcijom od 100 do 300 maraka, a prevoz deteta mlađeg od 12 godina na prednjem sedištu od 400 do čak 1.000 konvertibilnih maraka.

Za bahate vozače koji vožnju započinju škripom guma i bukom predviđena je kazna od 50 do 250 maraka.

Drastično su povećane i kazne za pijane vozače. Tako za upravljanje vozilom sa 0,3 promila alkohola u krvi sledi kazna od 50 maraka (25 evra), dok će vozač kod koga se ustanovi prisustvo alkohola od preko 1,5 promila morati da plati od 400 do hiljadu maraka. Vozač koji na mestu suvozača prevozi pijano lice biće kažnjen sa 40 konvertibilnih maraka (20 evra).

Veće kazne čekaju i bicikliste, motocikliste, ali i pešake.

Tako će pešak koji priča na telefon ili nosi slušalice u oba uha dok prelazi pešački prelaz morati da plati kaznu od 40 maraka, a ista visina kazne očekuje i bicikliste i motocikliste koji koriste mobilni telefon ili obe slušalice tokom vožnje.

Jedine olakšice u novom zakonu su ukidanje obaveza nošenja kacige za biciliste i mogućnost stalne upotrebe maglenjaka za vozače automobila.

I dalje ostaje mogućnost da se plati polovina kazne ukoliko ona bude izmirena u roku od osam dana. Razloga za zadovoljstvo neće imati ni vozači automobila koji su tek položili vozački ispit. Tokom prve dve godine vožnje zakonom im je zabranjeno da budu na putu od ponoći do pet časova ujutro.

Izvor: B92