Ako planirate put u Prag

(Last Updated On: )

Odbornici praške opštine Prag 1, u kojoj je glavno turističko jezgro i srce češke prestonice, uveli su prohibiciju, odnosno zabranu pijenja alkoholnih pića na celoj teritoriji opštine, a ne samo na odredjenim trgovima i ulicama kao do sada – i odredili kazne od čak 400 evra na licu mesta za čašu s pićem ili otvorenu flašu u rukama.

“Turisti u Prag, znači u Prag 1, sve češće dolaze da se zabavljaju, i to ne u lokalima, nego prednost daju ulicama, trgovima i parkovima gde se vesele uz piće. A to sve na uštrb gradjana Praga 1”, objasnio je za Mladu frontu Dnes novu uredbu odbornik opštine Ivan Solil.

Nova uredba uperena je pre svega protiv turista, jer se pokazalo da najmanji problem predstavljaju pripiti beskućnici protiv kojih je svojevremeno uvedena. Postoji i bitna novina – do sada je policija morala da uhvati prestupnika na delu, da zaista pije ili da za to nadje svedoke, dok je po novoj uredbi dovoljno da patrola uhvati turistu ili Čeha s plastičnom čašom sa pićem ili otvorenom flašom alkoholnog pića u rukama.

Dok je stara uredba navodila u kojim ulicama i parkovima vlada prohibicija, nova obuhvata celo turističko srce Praga, a kazne na licu mesta za taj prekršaj su udvostručene sa 200 na 400 evra.

Takodje, u upravnom postupku maksimalna kazna ranije je iznosila 1.200 evra, dok sada, po novoj uredbi koja na snagu stupa od početka naredne godine, nepromišljeno otvorena flaša sa alkoholnim pićem ili plastična čaša piva u rukama može turistu ili Čeha koštati čak 4.000 evra.

Izuzetak iz zabrane su razne društvene i kulturne manifestacije u gradu, tako da prohibicija ne važi za Novu godinu, 31. decembra i 1. januara.

Izvor: Beta