8 velikih direktora

(Last Updated On: April 4, 2022)

Predstavljamo osam velikih direktora, vlasnika kompanija, preduzetnika, kojima je zajednički munjevit uspeh pre tridesete. Dobra ideja, doslednost, upornost, vizija, vera u sebe… doveli su ih do svetske slave i ogromnog bogatstva.

Mišel Fan (Michelle Phan) je u šesnaestoj godini počela da piše blog o šminkanju, a u svojoj dvadesetoj je postavila tjutorial na istu temu na Jutjubu. Pet godina kasnije, sa više od 40 hiljada pregleda nedeljno, osnovala je kozmetičku kuću „ipsy“, sa personalizovanom ponudom preparata, zasnovanu na pretplati. Mišel ima 28 godina i od ovog posla je zaradila tri miliona dolara.

Nik Dalojzio (Nick D’Aloisio) je takođe imao šesnaest kada je napravio aplikaciju Summly, koja olakšava čitanje informacija sa mobilnih telefona. Uz ukupnu podršku za razvoj od 1,3 miliona dolara iz različitih fondova, među kojima su i oni na čijem su čelu Joko Ono i Ešton Kučer, dve godine kasnije je prodao program servisu Yahoo za – 30 miliona dolara.

Pit Kešmor (Pete Cashmore) je portal Mashable pokrenuo sam, sa dvadeset godina, uz 18-satni dnevni rad. I dalje ga uspešno vodi, a njegovo bogatstvo se danas, deset godina kasnije, procenjuje na 95 miliona dolara.

Dejvid Karp (David Karp) osnivač društvene mreže Tumblr otpočeo je ovaj posao u 21. godini, u stanu svoje majke. Za prve dve nedelje registrovano je 75 hiljada korisnika. Šest godina kasnije Yahoo je kupio Tumblr za 1,1 milijardu dolara, od čega je Dejvidu lično isplaćeno oko 190 miliona.

Sofija Amoruso (Sophia Amoruso) se sa bogatstvom od preko 250 miliona dolara smatra jednom od najmoćnijih žena Amerike. Vlasnica modnog brenda Nasty Gal imala je 22 godine kada je otvorila istoimenu eBay prodavnicu, koja je u narednih pet godina prerasla u lanac maloprodajnih objekata.

Palmer Laki (Palmer Luckey) zaradio je više od 500 miliona dolara pre tridesete – sa samo 17 godina napravio je prototip Oculus Rift-a, naočara za virtuelnu stvarnost, zatim je osnovao firmu Oculus, a pet godina kasnije ju je prodao Facebook-u za dve milijarde dolara.

Evan Špigel (Evan Spiegel) je u 25. godini najmlađi milijarder na svetu. Za njegovo bogatstvo koje vredi više od jednu i po milijardu dolara bile su potrebne samo tri godine, a Evan je osnivač, vlasnik i direktor kompanije Snapchat, čiji je glavni proizvod Snapchat mobilna aplikacija.

Elon Mask (Elon Musk) je osoba koju ne treba posebno predstavljati – vlasnik i direktor kompanija SpaceX i Tesla Motors danas ima 44 godine i 7,9 milijardi dolara, a svoju prvu kompaniju Zip2 u 28. godini je prodao kompaniji Compaq za 220 miliona dolara.

Foto, prvi red: Michelle Phan (Wikimedia Commons/Gage Skidmore), Nick D’Aloisio (Wikimedia Commons/OFFICIAL LeWEB PHOTOS), Pete Cashmore (Flickr/Richard Moross), David Karp (Flickr/Digitas Photos).
Foto, drugi red: Sophia Amoruso (Flickr/TechCrunch), Palmer Luckey, Evan Spiegel (Flickr/TechCrunch), Elon Musk (Flickr/JD Lasica).