188 preduzeća ide u stečaj

(Last Updated On: February 2, 2015)

Posle odluke Vlade Srbije da se postupak privatizacije 188 preduzeća, zbog odsustva interesovanja kupaca i neodrživosti poslovanja, završi stečajem, Agencija za privatizaciju objavila je spisak sa njihovim imenima. Izvesno je, tako, da će stečaj biti pokrenut u delovima velikih sistema EI Niš, Zorka Šabac, Goša iz Smederevske Palanke, Zastava iz Kragujevca, Ineks iz Beograda, Ivo Lola Ribar iz Beograda, MIN iz Niša, Janko Lisjak iz Beograda, IHP Prahovo, Fabrika ulja iz Kruševca, 21. maj iz Beograda, Prvi maj iz Pirota, Voćarske plantaže PKB Boleč

Na spisku su i Šik Kopaonik iz Kuršumlije, Splendid iz Beograda, Aviogeneks iz Beograda, Jugoturs iz Beograda, Progres iz Beograda, Petar Drapšin iz Novog Sada, Želturist iz Beograda, Autosaobraćaj iz Kragujevca, kao i veći broj veterinarskih stanica.

U 76 preduzeća koja idu u stečaj nema zaposlenih, a u 52 kompanije ima više od pet zaposlenih. Vlada Republike Srbije je obezbedila sredstva za socijalne programe za oko 5000 radnika koji će u ovom postupku ostati bez posla. Socijalni programi bi trebalo da budu sprovedeni u narednih 60 dana. Radnici imaju pravo na otpremninu u iznosu od 200 evra po godini staža provedenoj kod poslednjeg poslodavca, do maksimalnih 8000 evra.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje radnici će dobiti novčanu nadoknadu u iznosu od 50% prosečne zarade u poslednjih šest meseci, biće uključeni u programe i mere politike aktivnog zapošljavanja, a imaju pravo i na isplatu iz Fonda solidarnosti.