Zidjin, Bor, prevremeni remont zbog zagađenja

(Last Updated On: September 23, 2020)

Kompanija Srbija Zidjin Koper saopštila je da je zaustavila rad topionice bakra u Boru zbog remonta, koji je bio planiran za novembar.

Razlog prevremenog remonta je, kako je objašnjeno, povećana emisija dimnih gasova proteklih dana, usled kvara na opremi pogona, što je negativno uticalo na kvalitet vazduha u Boru.

“Posle ispitivanja potvrdjeno je da su uzroci ovog prekoračenja ozbiljna oštećenja već veoma stare opreme za sakupljanje prašine i dimnih gasova, kao i sistema za odsumporavanje, što dovodi do povećanja prelivanja dimnih gasova”, navodi se u kompanijskom saopštenju.

Istaknuto je da Zidijin pridaje veliki značaj zaštiti životne sredine, a da je prekomerna emisija dimnih gasova bila problem i pre nego je ta kompanija preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) u Boru.

Dodaje se da dimni gasovi iz topionice nisu jedini uzrok zagadjenja vazduha u Boru.

Zbog starosti postojećih objekata potrebno je spovesti sveobuhvatnu tehničku rekonstrukciju i delimičnu izgradnju topionice, što se posebno odnosi na sistem za sakupljanje dimnih gasova i sistem za odsumporavanje, istaknuto je u saopštenju.

Kompanija je podsetila da su ugovorom o preuzimanju RTB predvidjene investicije od 265 miliona evra i da je planirano da do kraja 2022. godne bude uradjena tehnička rekonstrukcija topionice.

U RTB je Zidjin do sada uložio 38,15 miliona dolara u unapredjenje životne srdine i ekološku obnovu, a plan je da do kraja radnog veka rudnika u tu oblast bude investirano još 120 miliona dolara.

Izvor: Beta