Zakon o radu u praksi

(Last Updated On: June 12, 2019)

Kako je dosadašnja praksa pokazala kroz godine da je potrebno dodatno pojasniti i obrazložiti rad radnopravnih instituta u praksi, te se dolazi do pitanja: „Šta učiniti da Zakon bude svima jasan?“
Uređenje prava i obaveza iz radnog odnosa i ugovaranje međusobnih odnosa poslodavca i zaposlenog, kao i uređivanje zarade od velikog su značaja za dalje bolje i efikasnije funkcionisanje radnih procesa.

Da bi sve uspešno spoveli u praksi, NOVA Consulting u saradnji sa Institutom za uporedno pravo i Institutom ekonomskih nauka, 14. juna 2019.  održava radionicu na temu:“Zakon o radu-inspekcija rada, sudova i poslodavaca“. Radionica obuhvata niz tema radnog prava. Neke od najznačajnijih tema su:

  • Zasnivanje radnog odnosa, prava i obaveze,
  • Ugovaranje zarade i drugih primanja zaposlenih i određivanje njihove visine,
  • Kontrolna lista za nadzor nad primenom Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti,
  • Najčešći propusti kao što su „rad na crno“,neispata zarada, naknada zarada i drugih primanja, prekovremeni rad duži od zakonom propisanog, otkazi ugovora o radu suprotnom Zakonu o radu,
  • Otkaz ugovora o radu u sudskoj praksi nadležnih sudova,
  • I kao novina: Nova kontrolna lista za vršenje inspekcijskog nadzora u oblasti radnih odnosa.

Svoju stručnu pomoć u realizovanju radionice, pružiće i partneri NOV Consulting-a, a jedan od istaknutinih je i Nevenka Kaluđerović sudija Apelacionog suda u Beogradu-odeljene za radne sporove kao i mnogi drugi.
Radionicu je moguće pratiti i putem vebinara, iz udobnosti svog doma, a prednosti ovakog vida komunikacije u radu su deljenje celog ili dela ekrana od strane predavača, predavanje u realnom vremenu, u svakom trenutku dostupnost predavača da odgovori na postavljeno pitanje ili da zatražite pojašnjenje putem chat-a.
Prijava za radionicu vrši se putem mail-a, a trenutno je u toku promo cena kotizacije 7.900 din i vebinara 4.900 din. Popust možete ostvariti ukoliko isti subjekt prijavi 3 ili više učesnika i to do 25 % na ukupnu cenu. Kotizacija se plaća unapred na tekući račun, na osnovu predračuna koji se dobija na e- mail po završenoj prijavi.


Vreme i mesto održavanja je 14.06.2019. godine u prostorijama Instituta za uporedno pravo, sa početkom u 10h, Terazije 41, Beograd.
Saznajte koji je otkazni rok i razlog zbog kojeg poslovadac može da da otkaz a koji se odnosi na radne sposobnosti i ponašanje zaposlenog. „Investicija u znanje plaća najbolje kamate“, rekao je Bendžamin Frenklin, a sve što uložite sada vratiće Vam se dugoročnim dobrom. Ponovite, naučiti i usvojite sve novine i promene Zakona, da biste sutra bili spremni na sve scenarije u svojoj poslovnoj organizaciji. Uz malu pomoć usavršite znanje svojih zaposlenih.