Kada u penziju idu drugi

(Last Updated On: June 11, 2019)

Rasprava koju je podstakao predlog da u Srbiji, ko želi, može da radi do 70. godine se ne stišava. Da li će nas seniori obrazovati, lečiti, voziti u gradskom prevozu, koliko će penzioneri dugo uživati u penziji ako u nju odu kasno, kada će mladi uspeti da dobiju posao u ovakvim okolnostima… samo su neka od najčešćih pitanja.

Bez mnogo detalja, putem medija se plasira priča da se životni vek produžio i da se, zbog toga, u razvijenim zemljama odlazak u penziju planski odlaže. Koliko u svemu ima istine i šta kažu činjenice?

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima državljani ove zemlje idu u penziju sa navršenih – 49 godina. Zakon im to garantuje, ali slično za došljake ne važi. Imigranti koji duže ili kraće vreme borave u Emiratima rade, u proseku, desetak godina duže. Kad navrše 60 godina oni se penzionišu, ali je zakon takav da im ne dozvoljava da se trajno nastane.

Statistika kaže da Kinezi u penziju idu sa, prosečno, 56,25 godina. Oko 15% stanovnika Kine je u penziji, a vlasti planiraju da zbog produženja životnog veka postepeno  dodaju po par meseci svake godine na godine starosti potrebne za penzionisanje.

U Rusiji, Senegalu, Mozambiku, Madagaskaru, uslov za odlazak u penziju se stiče sa navršenih, prosečno, 57,5 godina. Nedavno je u Rusiji usvojen zakon da muškarci treba da se penzionišu u 65. a žene u 60. godini. Podizanje granice će se uvoditi postepeno.

Zvaničan odlazak u penziju u Indiji je sa navršenih 60 godina, mada zbog siromaštva najveći broj penzionera nastavlja da radi.

Japan ima najstariju populaciju na svetu. Starosna granica za odlazak u penziju se polako povećava – bila je 62,7 godina, a treba da raste do 65 godina za oba pola, do 2025. godine.

Prosečne godine za odlazak u penziju u Australiji su 65, ali su poslednjih godina podignute na 67 za određene kategorije.

Između 65. i 66. godine u penziju se ide u Španiji, Francuskoj, Holandiji, Finskoj, Nemačkoj…

U Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji, Danskoj, Irskoj, Portugalu, granica za odlazak u penziju je 66 godina starosti. U SAD je zvanično 63 godine, ali gotovo svi nastavljaju da rade sa pola radnog vremena još par godina.

Island odobrava zaposlenima da rade do 67. godine, ali oni obično rade godinu do dve duže.

Na vrhu liste je Norveška, gde se prosek kreće oko 68. godine. Država odobrava da se zahtev podnese u 62. godini. Pojedini korisnici u penziju odlaze i kao 75-godišnjaci.