Zahtev za veći minimalac

(Last Updated On: )

Minimalac u Srbiji mora da bude veći i razlozi su tu. Prvi je, da iznos garantovane minimalne zarade nije menjan tri godine, slede pokazatelji sa srpskog tržišta, a nije zanemariv ni podatak da je srpski minimalac na samom dnu u Evropi i među najnižima u regionu.

Imajući to u vidu, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost uputili su Socijalno-ekonomskom savetu inicijativu za povećanje minimalne cene rada sa 121 na 140 dinara po satu.

Sa tim povećanjem minimalna mesečna zarada bi iznosila 24.360 dinara i njeno učešće u prosečnoj potrošačkoj korpi iz novembra 2015. godine bi iznosilo oko 35 odsto.

rastIstovremeno, i ovako povećana minimalna zarada činila bi manje od 70 odsto minimalne potrošačke korpe, koja u novembru 2015. iznosi 34.885,19 dinara, navodi se u saopštenju SSSS.

“Imajući u vidu vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta BDP, kretanje potrošačkih cena, produktivnosti i prosečne zarade u Republici, to povećanje je trebalo da iznosi oko 15 odsto”, ukazuju sindikati.

Prema statističkim podacima i izjavama najviših državnih funkcionera, od juna do decembra prošle godine nastavljeni su pozitivni trendovi (rast BDP, produktivnosti i zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti, rast prosečnih zarada, ali i potrošačkih cena i iznosa potrošačke korpe), a takvi trendovi se najavljuju i za ovu godinu, navodi se u saopštenju.

“Shodno tome, svi egzaktni pokazatelji za prethodni period, kao i procene kretanja do kraja ove godine, govore o potrebi i opravdanosti zahteva da se minimalna cena rada u 2016. godini, sa 121 dinar poveća na 140 dinara”.

Minimalac niži samo u Makedoniji i Albaniji

Minimalac u BiH skoro pet puta je manji od najjeftinije, takozvane sindikalne potrošačke korpe, koja iznosi 1.800 maraka. To znači da radnici u BiH sa minimalnom zaradom jedva sastavljaju kraj s krajem, obaveštava portal Nezavisne novine.

Minimalac u BiH je u podređenom odnosu u poređenju sa najmanjim zaradama u regionu, jer su one u Crnoj Gori 193 evra, u Hrvatskoj 396 evra, a u Sloveniji čak 791 evro.

“Ipak, gore je stanje u Srbiji, gde najniža zarada iznosi mršavih 180 evra, Makedonci na najnižoj zaradi dobijaju tek 131, a Albanci 149 evra“, naveo je portal.

U poređenju sa razvijenim svetom, minimalac BiH je, kako se navodi, 10 puta “tanji” nego u Luksemburgu gde radnici sa najmanjom platom mesečno dobijaju 1.923 evra, oni u Nemačkoj primaju 1.473 evra, a u Holandiji 1.502 evra.

Izvor: Mondo, B92