Za nadarene – onlajn prijemni ispit

prijemni nadareni
(Last Updated On: )

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je danas da će za darovite đake koji žele da upišu specijalizovana gimnazijska odeljenja – za matematiku, fiziku, IT, biologiju i hemiju i jezike, ove godine biti organizovano onlajn polaganje prijemnog ispita.
Šarčević je u izjavi za agenciju Tanjug ukazao na to da se na sajt tog ministarstva postavlja odgovarajuća aplikacija, koju radi Elektrotehnički fakultet, izrazivši očekivanje da će prijemni na daljinu polagati oko 8.000 kandidata.
On je objasnio da će nadareni učenici, koji iskažu interesovanje za neko od specijalizovanih gimnazijskih odeljenja, prethodno popunjavati anketu o tome šta od opreme neophodne za onlajn testiranje imaju kod kuće.

Očekujemo da imaju računar i laptop sa kamericom, a ukoliko neko to nema, navešće u anketi. Videćemo da li to može da pozajmi od nekoga, a ako to nije moguće angažovaćemo škole. Svako dete će imati neophodnu opremu, naveo je ministar.

Procena je da imamo tri četvrtine resursa, rekao je Šarčević, podsetivši na to da je reč o najboljim učenicima i da će onlajn prijemni ići u razmacima, tako da mogu da probaju da se upišu na više mesta.
Prvo će biti organizovan prijemni za nadarene iz matematike, informatike, zatim fizike, hemije i biologije i za filološke gimnazije, objasnio je ministar.
On je dodao da su usaglašeni modeli testova za matematiku i fiziku, tako da će đaci koji ne budu uspeli da se upišu u matematička odeljenja sa položenim prijemnim moći da upišu informatiku, ukoliko imaju dovoljan broj bodova.
Šarčević je za nova specijalizovana odeljenja koja su u planu da se uvedu od septembra – za istoriju, geografiju, kreativne industrije, rekao da će za njih prijemni ispiti biti organizovani posle male mature.
Ministar je, govoreći o platama zaposlenih u prosveti, ponovio da će one biti isplaćene u celosti, budući da učitelji i nastavnici rade punim kapacitetom od kuće.
Šarčević je, takođe, rekao da se svi kapaciteti učeničkog i studentskog smeštaja stavljaju na raspolaganje za potrebe zdravstva i vojske, a reč je o 17.600 mesta u studentskim i 11.500 u učeničkim domovima, plus dva studentska odmarališta na Zlatiboru i Paliću.