Za i protiv nuklearne elektrane

(Last Updated On: October 16, 2021)

Srbija je spremna da izgradi nuklearnu elektranu na svojoj teritoriji i poziva moćne nuklearne kompanije da joj u tome pomognu. Ovu izjavu direktora JKP „Beogradske elektrane“ preneli su u protekloj nedelji svi mediji. Svetska energetska kriza je u najavi, moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Republici Srbiji još uvek postoji, a građani su spremni da o njegovom eventualnom ukidanju daju i svoje mišljenje.

Podsećamo, zbog toga, na osnovne objektivne prednosti i nedostatke ovakvog poduhvata.

Prednosti nuklearne elektrane

Proizvodnja energije u nuklearkama ne povećava emisiju ugljendioksida u atmosferu, što je dobro za planetu Zemlju, ali i za kvalitet vazduha na sasvin određenoj teritoriji. Identično je i sa drugim zagađivačima, koje emituju elektrane na fosilna goriva.

Nuklearna elektrana zauzima mnogo manje prostora za istu proizvedenu količinu električne energije od drugih postrojenja za proizvodnju čiste energije, kakvi su vetroparkovi ili solarna postrojenja, na primer.

Najvažnija prednost je, ipak, što nuklearka jednoj državi garantuje da će imati stabilan izvor osnovnog snabdevanja strujom i da po tom pitanju neće trpeti nikakva uslovljavanja i eventualne ucene dobavljača.

Nedostaci nuklearne elektrane

Nedostaci nas, svakako, malo više interesuju.

To što sama elektrana ne zagađuje vazduh planete ne znači da zagađenja uopšte nema. Proces iskopavanja i prerade uranijuma nije toliko čist kao proizvodanja struje.

Uranijum nije obnovljiv resurs – jednom kada se njegove rezerve drastično smanje na tržištu će doći do poremećaja u snabdevanju, nestašica i poskupljenja.

Rad nuklearne elektrane nije skup, ali je cena izgradnje i prenosa znanja i tehnologija veoma visoka. Skupi su i brojni sistemi zaštite koji su neophodni.

Nuklearni otpad je posebno osetljiva tema. On je radioaktivan, a zna se šta to znači za životnu sredinu i čoveka. Bezbedno odlaganje i skladištenje zahteva nova ogromna ulaganja i visoke tehnologije.

Najrazvijenije zemlje sveta i danas su krajnje podeljene po pitanju izgradnje novih nuklearnih elektrana. Dok jedne u njima vide budućnost, druge traže zatvaranje postojećih u svom okruženju, zbog rizika od iznenadnih katastrofa, prouzrokovanih ljudskim faktorom ili prirodnim nepogodama.