Za američku vizu podaci sa društvenih mreža

(Last Updated On: )

Američki Stejt department od sada traži od skoro svakog podnosioca zahteva za američku vizu da podnese i detalje sa društvenih mreža.

Podnosilac zahteva za vizu će morati da dostavi svoja korisnička imena koja koristi na društvenim mrežama, svoje ranije imejl adrese i telefonske brojeve.

To predstavlja ogromno proširenje pojačanog “skrininga” potencijalnih imigranata i posetilaca u SAD.

U potezu koji je tek stupio na snagu posle odobrenja revidiranih formulara za zahteve za vize Stejt department je saopštio da je dopunio svoje formulare za imigracione i neimigracione vize u kojima se sada od skoro svih podnosioca zahtva traže dodatne informacije, uključujući identifikacione špdatle o društvenim mrežama.

Promena, predložena u martu 2018. godine će, kako se očekuje pogoditi oko 15 miliona stranaca koji traže vize za ulazak u SAD svake godine.

“Nacionalna bezbednost je naš glavni prioritet kada merimo aplikacije za vize, i svaki budući putnik i imigrant u SAD podvrgnut je detaljnoj bezbednosnoj proveri”, naveo je Stejt department dodajući da oni stalno rade na tome da poprave proces provere da bi se zaštitili američki državljani, uz istovremenu podršku putovanja u SAD.

Do sada su se društvene mreže, imejl adrese i istorije telefonskih brojeva tražile od podnosioca zahteva koji su identifkovani za posebnu proveru, kao što su ljudi koji su putovali u oblasti sveta “pod kontrolom terorističkih organizacija”. Procenjeno je da je oko 65.000 podnosioca zahteva za vize potpadalo pod tu kategoriju.

Nova pravila odnose se takoreći na sve podnosioce zahteva za imigrantske i neimigrantske vize.

Kada je prvi put objavi da planira da uvede ovu izmenu Stejt department je naveo da će time biti pogođeno 710.000 podnosioca zahteva za imigrantske vize i 14 miliona za neimigrantske vize, uključujući one koji žele da dođu u SAD radi zaposlenja ili obrazovanja.

U novim formularima navodi se spisak platformi društvenih mreža i podnosilac zahteva treba da pruži naziv svog naloga poslednjih pet godina.

Takođe se pruža opcija da se da informacija o platformama koje nisu navedene na formularu.

Takođe mora da se podnese istorija poslednjih pet godina koji telefonski brojevi su korišćeni, imejl adrese, status o međunarodnim putovanjima i deportaciji kao i to da li su neki članovi porodice bili uključeni u terorističke aktivnosti.

Izvor: Beta / AP / B92