Vreme je da očistite jetru

(Last Updated On: May 24, 2017)

Jedan od najvažnijih organa, čije je pravilno funkcionisanje neophodno za zdravlje organizma, je jetra, a proleće je idealno vreme za „čišćenje“ jetre od štetnih sastojaka. Šta to zapravo znači opisaćemo sasvim uopšteno.

Jetra filtrira krv, koja prolazi kroz organe za varenje, oslobađajući je štetnih hemijskih sastojaka i komponenti iz različitih lekova koji se u organizam unose. Što više to čini, jetra je sve manje sposobna da bude uspešna – ona i sama postaje „toksična“.

Simptomi toksične jetre nisu specifični, pa se bolest otkriva najčešće kad već uzme maha i počne da izaziva štetne efekte na druge organe. Bol ispod desnog rebarnog luka, nadutost, gorušica, dobijanje na težini, prekomerno znojenje, tamne fleke i kapilari po koži, teškoće u varenju masne hrane, samo su neki od njih. Problemi sa jetrom otkrivaju se i u analizama krvi, pa se preporučuju kontrole, ali mnogo bolje rešenje je misliti na zdravlje jetre na vreme.

Unošenje namirnica koje u svom sastavu imaju izvesne supstance za „detoksikaciju“ jetre najjednostavnije je rešenje. Evo nekoliko onih koje preporučuju stručnjaci.

Šargarepa, najbolje, naravno, organska. Ovo izvanredno povrće poseduje veliku količinu vitamina A, C, D, E, kalijuma, magnezijuma, fosfora i drugih sastojaka koji su korisni za čitavo telo. Šargarepu treba jesti svežu, a ako ne volite njen ukus, pomešajte je u blenderu sa sokom od limuna i đumbirom.

Spanać. Jedan od najboljih izvora proteina među zelenim lisnatim povrćem. Pomaže da se jetra očisti od hemijskih sastojaka, teških metala i drugih zaostataka, a sadrži vitamine B1, B6 i K, cink, gvožđe, magnezijum, bakar…

Brokoli. Još jedna izuzetna biljka, o kojoj se u poslednje vreme mnogo govori kao o izvoru sastojaka koji su odlični za prevenciju nekih vrsta karcinoma. Dokazano je da pozitivni efekti unošenja brokolija na jetru traju i po nekoliko nedelja.

Beli luk. Sadrži, između svih ostalih korisnih sastojaka, i jedinjenja odgovorna za aktiviranje enzima jetre koji podstiču izbacivanje toksina.

Paradajz. Pomenimo sastojak likopen koji je moćan antioksidant – on detoksikuje organizam čak i na DNA nivou.

Spisku povrća dodajmo voće, pre svega jabuke, avokado, grejpfrut i limun, kao i zeleni čaj, idealne za odstranjivanje otrova iz jetre i čitavog tela.