Japanski model kao rešenje

(Last Updated On: )

Jedna firma u Japanu, zemlji gde su kompanije poznate po dugom radnom vremenu i često stresnoj hijerarhijskoj disciplini, pronašla je terapiju za smanjenje stresa  –  mačke.

U maloj tokijskoj kancelariji informatičke firme Ferej (Ferray) devet mačaka skaču na kolena zaposlenima, šetaju se po tastaturama, spavaju, jedu i slobodno se kreću po prostoriji.

Direktor kompanije Hidenobu Fukuda uveo je svoju politiku “mačke u kancelariji” 2000. godine na zahtev jednog od saradnika i dozvolio zaposlenima da dodju na posao sa svojom mačkom. Rekao je i da daje 5.000 jena (40 evra) mesečno svakom ko spase mačku.

I druge japanske kompanije su se okrenule životinjama da smanje stres i napetost na radnom mestu.

U japanskom ogranku firme Orakl (Oracle) pas nazvan Kendi postao je njihov “ambasador, zadužen da prima goste i smiruje zaposlene”, što može da se pročita na njihovom internet sajtu. Orakl u Japanu ima psa u kancelariji od 1991. godine, i Kendi, koja je četvrti pas po redu, sada ima svoj Tviter i Instagram nalog.

Kompanija za ljudske resurse Pasona Grup “zaposlila je” u punom radnom vremenu dve koze 2011. godine i dve alpake 2013, delimično u terapeutske svrhe.

Tokio ima šezdesetak kafea gde je zvanično dozvoljeno da borave i mačke, koje se slobodno šetaju medju klijentima.

Izvor: Beta