VIG kupuje Aegonon u Rumuniji, Turskoj, Mađarskoj i Poljskoj za 830 miliona evra

VIG grupa
(Last Updated On: )

VIG (Vienna Insurance Group) je u Srbiji poznat po njihovom Wiener Städtische osiguranju. Inače, ova grupa posluje u centralnoj i istočnoj Evropi (CEE) više od 25 godina. Sa blizu 25.000 zaposlenih i oko 50 kompanija iz 25 grupa, VIG grupa nudi širok portfolio proizvoda i usluga orijentisanih na kupce u svim oblastima poslovanja (imovina i nesreće, život i zdravstveno osiguranje).

U ponedeljak VIG grupa je saopštila da je potpisala ugovor o kupovini predstavništava holandskog konkurenta Aegon u Rumuniji, Turskoj, Mađarskoj i Poljskoj za 830 miliona evra. Transakcija će obuhvatiti Aegonove osiguravajuće kompanije, penzijske fondove, kompanije za upravljanje imovinom i uslužne kompanije u četiri zemlje.

Ciljne kompanije opslužuju ukupno 4,5 miliona kupaca i imaju ukupne premije od oko 600 miliona evra i obim upravljanog penzijskog fonda od oko 5 milijardi evra. Firme su ostvarile neto dobit od oko 50 miliona evra i zapošljavale 1.650 ljudi u 2019. godini.

Dogovor će označiti ulazak VIG-a u segment životnog osiguranja u Turskoj, gde trenutno posluje samo putem neživotnog osiguranja Rai Sigorta. Ukupne premije turske jedinice Aegona dostigle su 114 miliona evra 2019. godine.

U Rumuniji VIG kupuje posao koji pruža tradicionalne polise životnog osiguranja. Rumunsko osiguranje je 2019. ostvarilo premiju od 23 miliona evra.

Očekuje se da će se kupovina, podložna regulatornim i antitrustovskim odobrenjima, završiti u drugoj polovini 2021. godine.

Drugde u jugoistočnoj Evropi, VIG posluje u Srbiji, Moldaviji, Bugarskoj, Albaniji, u severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, kao i u Hrvatskoj.