Vetropark Kostolac za godinu dana u sistemu EPS

(Last Updated On: )

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović potpisala je izmene Posebnog sporazuma za Projekat obnovljive energije Kostolac–Vetropark, između Republike Srbije, Nemačke razvojne banke KfW i Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije”.

Đedović Handanović je u Pres sali Vlade Srbije istakla da je ovim sporazumom zaokruženo finansiranje projekta izgradnje vetroparka „Kostolac”, koji se finansira iz kredita nemačke KfW banke, Evropske unije bespovratnim sredstvima od 30 miliona evra i sredstvima EPS-a.

Ona je istakla da to predstavlja važan korak u realizaciji projekta izgradnje ove prve vetroelektrane EPS-a, kapaciteta 66 MW, zaokruživanjem finansijske konstrukcije u vrednosti od 144 miliona evra.

Proizvodnja ove elektrane, odnosno njenih 20 vetroturbina, biće dovoljna da zelenom energijom snabdeva oko 30.000 domaćinstava, ukazala je ministarka i objasnila da će se vetropark nalaziti na mestu iscrpljenih površinskih kopova i odlagališta termoelektrana i kopova Kostolac.

Đedović Handanović je, podsećajući na to da će za nekoliko meseci biti završena izgradnja TE Kostolac B3, naglasila da je sledeći važan korak ulaganje u obnovljive izvore energije (OIE), a to su energija vetra i solarna energija.

Prema njenim rečima, očekuje se da vetropark „Kostolac” bude priključen na mrežu i počne da isporučuje zelenu energiju za naše građane u prvoj polovini 2025. godine.

Projekat izgradnje vetroparka „Kostolac” finansira se kreditom banke KfW u iznosu od 80 miliona evra i grantom od 1,8 miliona evra, kao i grantom od 30 miliona evra od strane Evropske unije preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), dok 32,2 miliona evra obezbeđuje EPS.