Uključite se u rastuću ekonomiju pretplate

(Last Updated On: )

Ekonomija pretplate beleži rast u svim razvijenim privredama, čemu su doprinele i okolnosti u kojima smo se nalazili u proteklim godinama. Najizraženije promene vidljive su u maloprodaji. Zbog nemogućnosti da kupuju na način na koji su navikli, građani su se okrenuli alternativnim metodama, a prodavci su to prihvatili. Usluga pretplate uglavnom se odnosi na potpisivanje kratkog ugovora, koji znači da će trgovina kupcu u tačno određeno vreme isporučiti precizno navedene artikle.

Praktičnost sigurne nabavke prehrambenih, ali i svih drugih proizvoda, učinila je da više od polovine domaćinstava u Velikoj Britaniji poseduje, prosečno, sedam aktivnih pretplatničkih ugovora.

Novi biznis model se ustalio, pa se već vrše analize i daju saveti onima koji bi da u svoje poslovanje uključe i pretplatu.

Kao najveći rizik navodi se otkazivanje pretplate, ali veštom strategijom on može da bude anuliran. Činjenica je da se neki ljudi pretplate iz radoznalosti, a zatim otkažu pretplatu u ostavljenom roku. Mogućnost da se pretplata otkaže bez posledica prodavcima se čini kao loša opcija, za kupce, međutim, to je znak transparentnosti i poštenog odnosa koji ih može dodatno privući. Pažljiva analiza onih koji otkazuju i zbog čega to čine dobre menadžere treba da navede da poboljšaju svoje usluge.

Sledeći savet tiče se marketinga. Advertajzing pretplate treba da bude kreativan, personalizovan i specijalno oblikovan za ciljne grupe, uz otvorene i uvek dostupne kanale komunikacije.

Važno je, takođe, kreirati sadržaje i ponudu kakvu kupci žele, a ne onakvu kakva prvenstveno vama kao prodavcu odgovara. Cilj je da se zadovolje njihove potrebe, uz određen iznos profita za vas.

Planovi za osvajanje novih kupaca ne treba da previde zadržavanje postojećih, kojima je potrebno ponuditi posebno osmišljene pakete, nedostupne kod drugih prodavaca.

Savremeni kupac, takođe, želi da oseti da prodavac brine o njemu, zato su ljubaznost i pozitivan odnos svih zaposlenih i eksterno angažovanih osoba koji dolaze u kontakt sa kupcem od velikog značaja.

Ekonomija pretplate jača lojalnost kupaca, a borba za lojalnost je jedna od najozbiljnijih koje se vode u marketing strategijama. Zbog toga ostaje poziv svim zainteresovanima da nauče više o navedenoj temi i razmisle o mogućnostima da se i sami uključe.