Meštani Pakovraća zaustavili radove na auto-putu

(Last Updated On: )

Meštani Pakovraća nastavili su blokadu firme za proizvodnju betona “Cemprom” u tom mestu i ne dozvoljavaju da se nastave radovi na izgradnji deonice auto-puta Preljina-Požega.

Meštani su zaustavili radove jer im još uvek nisu isplaćene sve oduzete kuće i zemlja za izgradnju auto-puta, a za utorak i sredu, 19. i 20. jula, najavljeno je da će biti izvršeno njihovo prinudno iseljavanje iz tri kuće koje su predvidjene da se ruše.

“Očekujemo da se pojavi makar neko i da nam se obrati pošto je za utorak zakazano rušenje tri kuće, a stanovnici tih kuća odbijaju da ih napuste jer nemaju gde da odu”, rekao je agenciji Beta učesnik blokade Miloš Nikolić. Meštani su rekli agenciji Beta da je policija dolazila na mesto blokade i tražila vlasnike koji su dobili rešenja o rušenju kuća i da su oni rekli policiji da neće napustiti kuće jer nemaju gde da se presele.

O razlozoma zašto su blokirali firmu “Cemprom” i zaustavili radove na daljoj izgradnji deonice auto-puta meštani su obavestili i rukovodstvo Čačka, Ministarstvo gradjevine i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koga su zamolili da se zauzme za rešavanje njihovih problema, “pošto drugi nisu pomogli”.

Sudski procesi, koje su meštani Pakovraća koji nisu bili zadovoljni ponudjenom cenom za kuće i zemlju koji im se oduzimaju za izgradnju auto-puta, pokrenuli pre više od dve godine još uvek nisu završeni.

“Mi se ne iseljavamo dok nam ne budu isplaćene kuće i zemlja koji su nam oduzeti. Sudimo se već dve godine, do sada smo imali po 20 ročišta, a sudjenje još nije završeno. Nekome je cilj da se ovo odugovlači”, rekao je Nikolić.

Meštani Pakovraća su pre šest dana blokirali firmu za proizvodnju betona za izgradnju auto-puta “Cemprom” u Pakovraću, jer je zakup parcele na kojoj se nalazi ta firma istekao 28. marta.

Vlasniku parcele su posle četiri dana blokade predstavnici gradskih vlasti u Čačku ponudili da otkupe tu parcelu, što je on i prihvatio.

Od početka blokade meštani su isticali da je neprodužavanje zakupnine za pracelu na kojoj se firma “Cemprom” nalazi samo jedan od problema koje imaju sa eksproprijacijom njihovih imanja zbog izgradnje auto-puta i da blokadom žele ponovo da skrenu pažnju na te probleme.

Izvor: Beta