Uhapšeni zbog zloupotrebe službenog položaja

Borovica uhapseni sluzbeni polozaj
(Last Updated On: November 29, 2014)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, uhapsili su B. N. bivše odgovorno lice JP “Zavoda za izgradnju grada” u Novom Sadu i M. D. bivše v.d. odgovorno lice JP “Zavoda za izgradnju grada” , zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu.

Osumnjičeni B. N. suprotno izveštaju komisije, doneo je Odluku kojom je priznao kvalifikaciju “Borovica transport” d.o.o. u prvoj fazi restriktivnog postupka 2009. godine. M. D. je osumnjičena da je izdavala naloge službama Zavoda da pripreme dokumentaciju, znajući da nije u skladu sa zakonom. Na taj način su osumnjičeni nezakonito omogućili sticanje kvalifikacije “Borovica transport” d.o.o. za učestvovanje u drugoj fazi restriktivnog postupka.

Borovica uhapseni sluzbeni polozaj

Na osnovu toga, osumnjičeni B. N. je u toku 2011. godine, zaključio dva ugovora sa navedenim pravnim licem, iako je znao da ne ispunjava uslove za izvođenje radova na poslednjoj deonici izgradnje Bulevara Evrope u Novom Sadu.

Osumnjičena M. D. je izvršila radnje pripreme trebovanja sredstava za avansno plaćanje, znajući da za takvo trebovanje nije postojao pravni osnov – nije dostavljena druga potrebna bankarska garancija za dobro izvršenje posla. Tako su “Borovica transport” d.o.o. omogućili korist u smislu nezakonitog uvođenja u posao.

Uhapšeni su i: D. Ž. odgovorno lice JP “Zavoda za izgradnju grada” i Z. B. bivše odgovorno lice Zavoda, zbog postojanja osnova sumnje da su, u toku 2012. godine, izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju.

Osumnjičeni Z. B. je podstrekao D. Ž. da ne izvrši aktiviranje bankarskih garancija za obezbeđenje avansa pre isteka roka važnosti, s obzirom da “Borovica transport” d.o.o. nije ispunio ugovorne obaveze i prestao je da izvodi radove. Na ovaj način su osumnjičeni pribavili imovinsku korist “Borovica transport” d.o.o., na štetu budžeta grada Novog Sada u ukupnom iznosu od 4.000.000 evra.

Pripadnici MUP-a u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, nastavljaju provere vezane za sprovođenje javnih nabavki Zavoda za izgradnju grada u Novom Sadu i ostalih javnih preduzeća.