U Srbiji prosečno srećni

(Last Updated On: )

Srbija je na 78. mestu svetske rang liste o sreći koja obuhvata 156 zemalja, navodi se u danas objavljenom izveštaju UN (World Happiness Report 2018).

Od zemalja bivše Jugoslavije najsrećniji su u Sloveniji koja je zauzela 51. mesto. Sledi Kosovo (61), a iza Srbije su Crna Gora (81), Hrvatska (82), Makedonija (89) i Bosna i Hercegovina (93). Od zemalja regiona, najsrećniji gradjani su u Rumuniji koja je na 52. mestu, slede Madjarska (59), Grčka (79) i Bugarska (110).

Finska je ove godina zvanično rangirana na prvom mestu, a na poslednjem je Burundi. Finska je ispred Norveške i Danske posle kojih slede Island, Švajcarska, Holandija, Kanada, Novi Zeland, Švedska i Australija.

UN su 2012. pokrenule izveštaj koji rangira 156 zemalja po nivou sreće gradjana, kao i 117 zemalja po nivou sreće imigranata. Na tom drugom spisku, najsrećniji su imigranti u Finskoj, dok je Srbija na 72. mestu.

Izveštaj čine rezultati ispitivanja gradjana u zemljama na rang listi.

Ispitanici su pozvani da odgovore na upitnik i ocene od 1 do 10 kakav je stepen odredjenih fakora u zemlji u kojoj žive, a to su izmedju ostalog saosećanje, sloboda, velikodušnost, iskrenost i zdravlje.

Izvor: Beta