U Lučini kod Ćićevca, neće biti javnih manifestacija na dan Svetog Pantelejmona

Lučina
(Last Updated On: November 24, 2020)

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Ćićevac, razmatrao je aktuelnu situaciju u opštini u vezi sa epidemijom Koronavirusa i ocenio da je sveukupna situacija složena, ali da medicinska ustanova funkcioniše u punom kapacitetu kako bi zbrinula povećan broj pacijenata.

Situaciju, kako je ocenjeno, posebno usložava činjenica da se broj pregledanih iz dana u dan uvećava kao i da broj zaraženih raste skoro svakodnevno, a posebno u vreme 18.07. do 21.07. 2020 godine čime je broj zaraženih porastao na 27 lica.

Kada je u pitanju poštovanje preventivnih mera, članovi Štaba saglasni su da ogromna većina građana opštine Ćićevac poštuje propisane mere, posebno kada je u pitanju nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i u javnim i trgovinskim objektima što se ne može reći i za ugostiteljske objekte. U ovim objektima nisu jasno istaknuta mesta za sedenje kako bi se obezbedila socijalna distanca. Istaknuto je da nepoštovanja i dalje ima i da se prema takvima moraju preduzeti zakonom predviđene mere.

Ocenjeno je da okupljanje mladih po parkovima i drugim površinama u večernjim satima, u većim grupama i bez poštovanja distance predstavlja veliki rizik za širenje epidemije među tom populacijom, ali i starijim osobama sa kojima su mladi u svakodnevnom kontaktu. Po ovom pitanju preduzeće se posebne mere, u prvom redu edukativne.

Takođe, inspekcijskim organima izdat je nalog da intenziviraju kontrole poštovanja mera. Štab podseća da su zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama za nepoštovanje posebnih mera zaštite i sprečavanja širenja bolesti predviđene i oštre kazne koje za pravna lica može iznositi i 2 miliona dinara.

Primenom Uredbe o merama za sprečavanje zarazne bolesti KOVID-19 Štab je jednoglasno ocenio i da ne postoje bezbednosni uslovi za održavanje tradicionalnih javnih manifestacija u Ćićevcu dana 26.07. i u Lučini 09.08.2020 godine.

Inače, 9. avgusta se slavi Sveti Pantelejmon, i u Lučini je crkva posvećena ovom svetitelju. Ove godine, selo Lučina proslavlja sveca zaštitnika po 110. put, i već je uobičajeno da se osim liturgije u crkvi, u selu održi i vašar kao i kulturno-umetnički program. U Lučini funkcioniše i kulturno-umetničko društvo, KUD 9. avgust.

Ugostiteljskim objektima je naređeno prilagođavanje rada tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od 2 metra između stolova.