U Kragujevcu sadnja drveća obaveza za investitore

Kragujevac drvece
(Last Updated On: July 6, 2022)

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je zabranio gradnju objekata bez sadnje drveća. Ovo je jednoglasna odluka odbornika gradskog parlamenta, doneta na inicijativu gradonačelnika Nikole Dašića kojom Kragujevac želi da unapredi kvalitet života građana.

Za svaki novoizgrađeni objekat površine do 1000 kvadratnih metara, investitori u Kragujevcu moraće ubuduće da posade deset novih stabala u gradu. Ako je stambeno – poslovni objekat preko 1000 kvadrata, još po jedno na svakih 500 metara kvadratnih.

Investitore na to obavezuje odluka o sprovođenju Akcije „Vrati dah prirodi – posadi drvo“ usvojena na poslednjoj sednici Skupštine grada. Ova odluka je kruna zelenih kapitalnih projekata započetih u Kragujevcu.

Zahvaljujući ubrzanom razvoju Kragujevca u poslednjih pet godina na svakom koraku niču novi stambeno – poslovni objekti. Samo prošle godine nadležna gradska uprava izdala je 1389 odobrenja za izgradnju, što znači da je na tim parcelama posečena jedna šuma. A, Kragujevac ne može da raste i da se razvija na štetu zelene infrastukruture.

Kragujevac teži statusu zelenog grada, a ovom odlukom čija primena počinje 1. septembra, korak je bliže tom cilju.

Odluka grada Kragujevca da prvi u Srbiji zabrani gradnju objekata bez sadnje drveća je velika akcija ozelenjavanja – pojasnio je svoju inicijativu, u izjavi za TV Prvu, gradonačelnik Nikola Dašić. Povod za odluku je lepše okruženje u kojem treba da živimo, ali i želja da Šumadiji vratimo prepoznatljivost po šumama.

U gradu koji ubrzano raste i razvija se, zelenilo u svom okruženju možemo da nadomestimo samo na osnovu gradnje. Kada je reč o stambeno – poslovnim objektima, istakao je Dašić, predvideli smo jedno drvo za svaki izgrađeni stan ili poslovnu jedinicu.

Ukoliko sadnja nije moguća na samom placu Odlukom je predviđeno da JKP Šumadija, kao preduzeće nadležno za upravljanje zelenim površinama, odredi lokaciju, sprovede sadnju i izda potvrdu da je obaveza ispunjena, jer je to uslov za dobijanje upotrebne dozvole.

Reakcije na Odluku su sjajne, rekao je Dašić i dodao, da to nije veliki trošak za investitore. Imajući u vidu koliko se stambenih i poslovnih objekata na godišnjem nivou izgradi u Kragujevcu i to pomnožite sa brojem stabala onda je jasno da će ovo biti velika akcija ozelenjavanja.

To je samo jedan u nizu zelenih projekata koje grad Kragujevac trenutno sprovodi kako bi na duži vremenski period na sve načine omogućili kvalitetniji vazduh i bolje prirodno okruženje. Pored „Čiste Srbije“ i izgradnje nove kanalizacione infrastrukture, u Energetici je završena zamena kotlova na ugalj kotlovima na gas. Akcija „Vrati dah prirodi – posadi drvo“ samo je još jedan potez u pravcu da grad učinimo zelenijim i lešim za našu decu – poručio je Dašić.