Iz Nepala na rad u Srbiju

(Last Updated On: )

Dolazak sezonskih radnika čak iz Nepala da beru kornišone u Gospođincima u blizini Novog Sada otvorio je temu koliko je strane radne snage angažovano tokom ovog leta na ovdašnjim poljima.

Zna se da se bez sezonskih radnika ne mogu zamisliti poljoprivredni radovi tokom godine i da potražnja za dobrom radnom snagom predstavlja veliku brigu poljoprivrednicima.

Mnogi baš zbog toga što ne mogu da obezbede dovoljan broj radnika umanjuju proizvodnju.

Domaće radne snage za rad na njivama teško je naći i ovog leta, jer naši sezonski radnici odlaze u inostranstvo gde su bolje plaćeni pa se ovdašnji poljoprivrednici snalaze i posredstvom agencija za zapošljavanje upošljavaju radnike iz dalekih, siromašnih zemlja.

Prema podacima portala Poreske uprave sezonskiposlovi.gov.rs koji je povezan sa Nacionalnom službom za zapošljvanje i Centralnim registrom za socijalno osiguranje trenutno je prijavljeno približno 700 stranaca što nije ni jedan posto od ukupno prijavljenih sezonskih radnika. Naime evidnetirano je ukupno 67.053 sezonska radnika, od kojih su 66.354 su naši državljani, a ostali su strani državljani – kaže za “Dnevnik” portparol NALED-a Ivan Radak.

Međutim, naš sagovornik skreće pažnju na to da podatak ne mora da bude tačan, jer ne privaljuju svi poljoprivrednici radnu snagu preko portala Porske uprave. Od NALED-a je, podsećamo, i potekla ideja da poljoprivredna gazdinstva prijavljuju radnike na privremenim i povremenim poslovima u poljoprivredi, a Ivan Radak ističe, da i agencije za zapošljavalje takođe mogu da prijavljuju strane sezonske radnike Nacionalnoj službi za zapošljavanje i Centralnom registru za socijalno osiguranje. Radak navodi da na ovdašnjim gazdinstvima trenutno najviše radnika ima iz Uzbekistana, Indije i Kazahstana.

Iz Uzbekistana ima 293 radnika u poljima, iz Indije 257, Kazahstana 39 – kaže Radak i naglašava da su prema evidenciji portala Poreske uprave iz Ukrajine stigla 23 sezonska radnika, Nepala petoro, BIH troje, po dva radnika iz Severne Makedonije i Ruske Federacije i po jedan iz Crne Gore i Kirgistana. Jedan je došao i iz SAD, ali Radak kaže da nema podatak iz koje države. Sezonskih radnika izdaleka ima i u drugim mestima. Prema izvoru “Dnevnika u Čelarevu u opštini Bačka Palanka stigli su državljani Nepala, da rade lakše poslove u poljoprivredi, beru i sortiraju papriku i paradajz.

Njihov domaćin prema sugestiji agencije za zapošljavanje nije bio za to da u javnosti priča o radnom angažovanju Nepalaca.

Rekao je samo da će raditi lakše poslove jer zbog konstitucije nisu za teže poslove, poput rada sa lubenicama, gde treba fizička snaga da se bostan od desetak kilograma utovari i istovari. Istovremeno je napomenuo da u pogledu ishrane neće biti problema pošto je pirinač, kojeg imamo ovde da kupimo, u Nepalu glavna namirnica u ishrana. Jedino što nemamo njihove začine, ali oni to znaju, pa ih nose sa sobom.

Prema saznanjima NALED-a, kaže Radak, sezonskih radnika nema iz Albanije, ali ih ima iz Mongolije, ali oni nisu u sistemu sezonskiposlovi.gov.rs. Njih su angažovali poljoprivrednici na jugu zemlje.

Izvor: Dnevnik