U Francusku izvozimo gume i maline, a uvozimo lekove

(Last Updated On: )

Ukupna robna razmena Srbije i Francuske u prvih pet meseci ove godine iznosila je 498,9 miliona evra.

To je za 13,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine godine, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS), uoči posete Beogradu državne delegacije Francuske koju predvodi predsednik Emanuel Makron.

Ukupan izvoz robe iz Srbije u tom periodu iznosio je 194,2 miliona evra, a uvezena je roba u vrednosti 304,7 miliona evra, pa je pokrivenost uvoza izvozom iznosi 63,7 odsto, rečeno je agenciji Beta u PKS.

Rast razmene

U 2018. godini ukupna robna razmena Srbije i Francuske je iznosila 1,1 milijardu evra, odnosno sedam odsto više nego 2017. godine.

Izvoz Srbije se u 2018. povećao za tri procenta u odnosu na 2017. godinu i iznosio je 448,5 miliona eva, dok je uvoz iz Francuske bio veći za 10 odsto nego godinu pre i izbosio je 610,2 miliona evra.

Kompanije

Iz PKS su naveli da u Srbiji posluju 392 firme sa većinskim francuskim kapitalom, a od početka 2019. godine osnovano je novih 13 kompanija. Kako je istaknuto, prošle godine u Srbiji su osnovane 33 firme sa većinskim francuskim kapitalom, što je za gotovo 33 odsto više nego prethodne godine.

Struktura razmene

Iz PKS su naveli da su se iz Srbije u Francusku u prvih pet meseci ove godine najviše izvozile automobilske gume, potom smrznute maline, električni motori, propen, dok su se u istom periodu iz Francuske najviše uvozili lekovi, pumpe, automobili, kaučuk, herbicidi, kozmetika.

Prošle godine sa Francuskom je poslovalo 4.699 firmi iz Srbije, od čega je 659 izvozilo u Francusku, a više od 3.600 uvozilo robu iz te zemlje.

Ulaganja

Prema podacima Narodne banke Srbije, u periodu od 2010. do 2018. godine u Srbiju je ušlo 1,5 milijardi evra iz Francuske i ona se našla na 5. mestu liste zemalja najveći ulagača u Srbiju. Stručnjaci ocenjuju da bi potencijalne francuske investicije mogle da budu podstaknute pozicijom koju Srbija ima u trgovinskim odnosima sa Rusijom, a koja se odnosi na unificirani Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom zajednicom Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgistana, što stranim investitorima pruža startnu cenovnu konkuretnost u odnosu na druge izvoznike.

Najznačajniji projekti

Iz PKS podsećaju da su 2017. i 2018. godine dva najznačajnija projekta u Srbiji u koja je uložen francuski kapital bili koncesija beogradskom aerodroma “Nikola Tesla” od strane Vansi erportsa (Vinci Airoports), kao i ugovor o javno – privatnom partnerstvu za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada i sredjivanje deponije “Vinča” što je dodeljeno konzorcijumu “Suez-Itochu”.

Potencijal

Prema podacima PKS, francuske firme zainteresovane su za saradnju i investiranje u oblasti energetike (za projekte izgradnje mini hidrocentrala, kao i za investiranje u solarne elektrane i druge obnovljive izvore energije poput biomase), poljoprivrede, tekstilne industrije, saobraćaja, naročito po modelu javno-privatnih partnerstava i koncesija, zaštite životne sredine, informaciono-komunikacionih tehnologija.

Poseban interes, kako je navedeno, pokazuje se za učešće u projektima putnih i železničkih Кoridora 10 i 11, kao i za izgradnju metroa u Beogradu.