Problem u pregovorima o minimalcu

radnici
(Last Updated On: )

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” saopštili su danas da minimalna cena rada u Srbiji za 2021. godinu mora biti drastično uvećana, kako se ne bi desio ekonomski i demografski slom usled sve većeg siromaštva i masovnog odlaska srpske radne snage u zemlje EU.

Iz ovog sindikata navode da je za njih najavljeni početak pregovora predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata oko minimalca, nelegitiman.

“Vlada nije formirana, a Unija poslodavaca i takozvani ‘reprezentativni’ sindikati odavno nemaju kredibilitet pregovaranja, što je nastavak fingiranja socijalnog dijaloga i obesmišljavanja radničkog dostojanstva”, navodi se u saopštenju.

Sindikat “Sloga” navodi da radnici u Srbiji “imaju tragičnu sudbinu da im o visini minimalca u poslednjih osam godina odlučuje samo jedan čovek, predsednik države, uz pomoć statista iz redova malih poslodavaca i poslušnih sindikata koji sa nezaslužene pozicije godinama unazad rade na štetu radništva”.

“Iz toga se vidi da je sve obesmišljeno, jer u pregovorima ne učestvuju veliki trgovački lanci i strane kompanije, posebno strane gradjevinske firme koje izvode velike infrastrukturne javne radove i koje sve više uz prećutnu saglasnost vlasti dovode svoju radnu snagu iz Kine, Bangladeša, Indije”, navodi sindikat Sloga.

Ovaj sindikat upozorava da “sa malim natalitetom, uz uništavanje domaće privrede i sistemskog obesmišljavanja poljoprivrede i stočarstva, izgradnje besmislenih jarbola, fontana i nacionalnih stadiona, danas imamo više desetina hiljada radno sposobnih gradjana Srbije koji napeto čekaju da se nakon korone granice ka EU otvore i da odmah odu”.

Izvor: Beta