Telefoni u podrumu više zrače

(Last Updated On: January 18, 2016)

U liftu i podrumu mobilni telefoni više zrače, pa je dobro izbegavati njihovu upotrebu u ovim prostorijama, savet je koji svojim korisnicima daje Mobilna telefonija Srbije.

Radio talasi u mobilnim komunikacijama mogu da prolaze kroz određene prepreke poput zidova, što nam omogućava da telefoniramo kod kuće, u kancelariji i u drugim zatvorenim prostorima.

telefoniranjeIstraživanja pokazuju da se čak oko 80 odsto saobraćaja mobilne telefonije odvija u objektima, međutim, dok se kreću kroz prostor i dodatno kad prolaze kroz fizičke prepreke, radio talasi brzo slabe. Samim tim, u situaciji kada telefon ne može da primi dobar signal od bazne stanice, on je ili potpuno van dometa ili mora pojačano da emituje svoj signal kako bi ga bazna stanica registrovala i povezala na mobilnu mrežu. To je često slučaj u prostorijama sa debelim betonskim ili čeličnim zidovima, poput liftova, podruma i podzemnih garaža. Korisnici mobilnih telefona u takvim prostorima više su izloženi emitovanju elektromagnetnog (EM) zračenja telefona usled znatno oslabljenog signala koji taj uređaj prima, odnosno odašilje.

Kako telefon najviše zrači kada se koristi na mestu slabog signala, preporučuje se izbegavanje njegove upotrebe u liftovima, podrumima i drugim prostorijama kroz čije zidove radio talasi teže prolaze. Na portalu kakokomuniciras.rs predstavljeni su mnogi saveti o pravilnoj upotrebi mobilnih telefonakaoi osnovne informacije o samim izvorima i načinima smanjenja izloženosti EM zračenju.