Taksi letelice postaju stvarnost

(Last Updated On: October 6, 2017)

Trka u inovacijama i njihovoj primeni u oblasti automobila koji bi mogli i da lete nije usporavana prethodnih godina. Ideja je stara koliko i ulazak velikog broja vozila u gradove, koji su postali zakrčeni i gotovo neprohodni.

Mogućnost da se provozate helikopterom ili lakim avionom izvan i iznad naseljenih mesta nije novost, ali bi leteći taksi, koji se spušta na gradske parkinge bio pravo olakšanje.

Koliko je ova opcija u svetlu primene najsavremenijih tehnologija realno rešenje?

CityAirbus letelice u 2018. godini

Čuveni proizvođač aviona Erbas (Airbus) upravo ovih dana daje odgovor koji obećava – taksi letelice mogle bi da polete do kraja naredne godine! Na zemlji su, kažu, mehaničari njihovog helikopterskog odeljenja već obavili testiranja pogonskog sistema za samostalno vozilo koje su nazvali CityAirbus. “Dobili smo sve podatke za bolje razumevanje performansi motora koga pokreće struja, a dalje nastavljamo rigorozne testove sve do početka sklapanja karoserije i svega ostalog za definitivnu demonstraciju”, reči su glavnog inženjera Marijusa Bejbezela, glavnog inženjera projekta.

CityAirbus je, u najkraćem, opisan kao vozilo sa akumulatorom koje poleće i sleće vertikalno. Moći će da ponese četiri putnika preko gradskih gužvi do željenih destinacija, koje će, najpre, verovatno biti železničke stanice i aerodromi. Koridori kretanja biće unapred određeni i stalni, a maksimalna brzina vozila će biti 120 kilometara na čas.

Za početak, na komandnom mestu će sedeti pilot, ali je planirano da, daljim razvojem tehnologije i usavršavanjima, CityAirbus postane potpuno automatizovan.

Razvoj gradova i prevoz do predgrađa, smanjivanje gužvi, brzina transporta i efikasnost samo su jedna strana koristi koje ovaj i slični projekti donose. Druga strana je ekološka podobnost, umanjenje zagađenja i energetska efikasnost – male taksi helikoptere, što je najbolje, pokreće struja.

Po prognozama iz Erbasa, realno je očekivati da leteći taksiji uđu u potpunu upotrebu 2023. godine, kada ćemo ih, kako kažu oni, viđati u javnom gradskom prevozu. Ne znamo da li će izgledati baš kao ovaj na slici, ali će sigurno biti slični njemu.