Svet u 2022. godini

(Last Updated On: December 25, 2022)

Događaji na svetskoj političkoj sceni u prethodnoj godini jasno su pokazali da ne živimo u vakuumu, i da kvalitet svakodnevice može da zavisi od zbivanja hiljadama kilometara daleko.

Ovoga puta, u pitanju je rat u Ukrajini, koji je duboko potresao evropsku i svetsku ekonomiju.

Pošto je jedna strana u sukobu Rusija, vojna velesila, pretpostavilo se da rat neće trajati dugo. Činjenice su, međutim, demantovale analitičare, i svet iz 2022. godine ulazi u 2023. brojeći žrtve i ekonomske gubitke konflikta koji još uvek traje. Zemlje Evropske unije i SAD uvele su Rusiji sankcije optuživši je za agresiju i obilno pomogli Ukrajini da joj se suprostavi. Oko 7,8 miliona izbeglica napustilo je Ukrajinu, a još 7 miliona smatra se interno raseljenim.

Cene energenata izazvane prekidom ruskog i ukrajinskog snabdevanja naglo su porasle, dovodeći u problem ogroman broj ekonomija. Sve to uticalo je na rast cena roba i usluga, od čega su najvažnije cene životnih namirnica. Masovni protesti građana najrazvijenijih zemalja usledili su kao odgovor.

Dvocifrena inflacija u SAD, Bitaniji i Evropskoj uniji naterala je centralne banke da podignu referentne kamatne stope.

Iako je sukob na relaciji Rusija – Ukrajina otpočeo, između ostalog, zbog približavanja Ukrajine NATO savezu, dve neutralne države, Finska i Švedska, u godini koja je za nama aplicirale su za NATO članstvo.

U 2022. godini preminula je, u 96. godini, posla sedam decenija na britanskom tronu, kraljica Elizabeta II. Novi kralj Čarls III obećao je da će slediti njen pristup vladanju.

Masovna vakcinacija učinila je kovid 19 manje opasnim.

Kineski predsednik Si Đinping obezbedio je treći mandat na čelu države, ali je morao da odustane od politike nulte tolerancije prema kovidu 19 posle protesta, najvećih u poslednjih deset godina.

Protesti su zabeleženi i u Iranu, izazvani smrću Maše Amini, koju su policajci pretukli zbog nepravilnog nošenja hidžaba. Vlasti su uhapsile oko 15 hiljada ljudi, od kojih su neki i stradali.

Italija je dobila prvu premijerku, a značajnija vest je da je ona predstavnica ekstremne desnice, Đorđa Meloni. Emanuel Makron pobedio je na još jednim predsedničkim izborima, a u Brazilu se na vlast vratio bivši predsednik Lula da Silva. U atentatu je ubijen bivši premijer Japana Šinzo Abe.

Ilon Mask kupio je Tviter, a odmah potom i otpustio kompletno rukovodstvo i polovinu zaposlenih. Na mestu najbogatije osobe na svetu pretekao ga je francuski milijarder Bernar Arno, vlasnik kompanija više luksuznih brendova i kolekcionar.

Berze su bile u padu. Kriptovalute beleže, takođe, oštar pad, bitkoin čak 65%.

U 2023. ulazimo, nažalost, sa milionima gladnih, zbog političkih prilika, klimatskih promena odnosno elementarnih nepogoda, ustanaka i građanskih ratova, interesa najmoćnijih država sveta…