Poskupeli struja, gas, cigarete

(Last Updated On: )

Električna energija je od 1. januara u Srbiji skuplja za domaćinstva i male potrošače u proseku osam odsto, a gas 11 odsto, odobrila je Agencija za energetiku Srbije (AERS), prenosi Bizlife.rs.

Prosečna cena električne energije za domaćinstva i male kupce, koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama kod Elektroprivrede Srbije (EPS), biće 8,796 dinara po kilovat-satu (kWh), bez poreza i taksi, odnosno 12,40 dinara po kWh sa porezima i taksama i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za osam odsto.

AERS je navela da je saglasnost za poskupljenje struje dala na zahtev EPS-a i da će i nakon te korekcije, cena električne energije za garantovano snabdevanje, bez taksi i poreza i dalje biti jedna od najnižih u Evropi.

Struja je za domaćinstva i male kupce poslednji put poskupela u septembru 2022. godine, u proseku za 6,5 odsto, a novo po preporuci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uslediće, osim u januaru, i u maju 2023. godine, takođe za osam odsto.

Prosečna cena prirodnog gasa za domaćinstva i male kupce od 1. januara u proseku će biti veća za 11 odsto i iznosiće, bez poreza i taksi, 4,08 dinara po kilovat-satu (kWh), odnosno 4,50 dinara po kWh sa porezima i taksama.

Cena gasa je korigovana poslednji put ove godine u julu za devet odsto, a prema preporuci MMF-a, trebalo bi da se poveća, osim u januaru 2023. godine za 11 odsto i u maju te godine za devet odsto. Gas bi trebalo da poskupi i u novembru 2023. godine za deset odsto i maju 2024. godine, takođe za 10 odsto.

Cigarete u Srbiji od 1. januara zbog akcize u proseku poskupljuju deset dinara po paklici, pa će najjeftinija koštati 310, a najskuplja oko 600 dinara.

Od kada je usvojen akcizni kalendar, krajem 2020. godine, cigarete poskuplju dva puta godišnje, u proseku za po 10 dinara. Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo, poslednje bilo u julu ove godine.

Podizanje cena cigareta trajaće do 2025. godine. Na cenu cigareta zaračunava se i propocionalna akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane nepromenjena i narednih godina. Na sve to se dodaje i porez na dodatu vrednost (PDV), pa će zbog uvećanih državnih nameta proizvođaći povećati cenu.

Izvor: Moj Novi Sad