Subvencije za krave koje ne postoje

(Last Updated On: )

Udruženja proizvođača mleka iz Šumadije i Mačve upozoravaju da u Srbiji ima oko 80.000 fantomskih krava i traže od države da spreči dalje zloupotrebe sredstava iz agragnih fondova.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka centralne Srbije Milija Palamarević rekao je medijima da su ta dva udruženja zahtevala od Vlade i Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede da očiste registar od fiktivnih krava, koje postoje samo na papiru, ali ne i na livadama i u stajama.

– Prema zvaničnim podacima, Srbija ima oko 150.000 muznih krava, a 2023. godine subvencije su isplaćene za 228.000 muznih krava. To znači da su nekome isplaćene subvencije za više od 78.000 krava koje ne postoje u ukupnom iznosu od 3,2 milijarde dinara – rekao je Palamarević.

On je naveo da su udruženja mlekara iz Šumadije i Mačve predložila da se čipuju sva grla stoke, čime bi se onemogućile ovakve manipulacije.

Palamarević je podsetio da je, prema zvaničnim podacima, Srbija prošle godine na ime premija za mleko isplatila 804 miliona dinara i dodao da se i taj podatak, ukršten sa podacima o broju krava, uklapa u njihovu procenu o broju fantomskih krava.

On je istakao da novac koji ostane nakon što država očisti spiskove od fantomskih krava treba preusmeriti proizvođačima koji se bave proizvodnjom mleka kroz povećanje subvencija sa 40.000 na 55.000 dinara, a da bi ostatak trebalo iskoristiti za pokrivanje troškova čipovanja.

Izvor: Moj Novi Sad