Stranci brže do posla u Srbiji

(Last Updated On: )

Skupština Srbije usvojila je 26. jula izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima.

Time se omogućava da strani državljani u jedinstvenom postupku ostvare istovremeno pravo na privremeni boravak i na rad u Srbiji, kroz jedinstven postupak provere vezane kako za odobrenje privremenog boravka, tako i radne dozvole.

Nakon toga, ukoliko su ispunjeni zakonski uslovi, izdaje se jedinstvena dozvola. Oni će, dakle, umesto dve dozvole, dobijati jednu – za boravak i rad.

Inače, Srbija je za prvih šest meseci 2023. godine odobrila strancima 24.785 radnih dozvola, što je za 1.000 više nego u celoj 2021. godini, pokazuju podaci Nacionalne službe za zaspošljavanje.

Prošle godine Srbija je izdala strancima 35.168 dozvola za rad. U martu ove godine bilo je odobreno 11.717 radnih dozvola, dok je u junu taj broj dostigao skoro 25.000, a od ukupnog broja izadatih radnih dozvola, svaka peta je za žene.

Najviše stranih radnika u Srbiju dolazi iz Kine, Rusije, Turske, Indije, Kube, Belorusije, Ukrajine i Nepala, dok su na listi “top 10” i radnici iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

Kada se posmatra stepen stručne spreme, najviše je randika sa trećim, četvrtim i sedmim stepenom stručne spreme, ali ima i dosta niskokvalifikovanih radnika.

Zarade se kreću u ciframa koje su nešto više od minimalca, pa do 60.000, najviše 70.000 dinara.

Izvor: 021,rs