Bio je ovo najtopliji mesec, ikada

(Last Updated On: )

Ovogodišnji jul je, prema podacima naučnika, bio ne samo najtopliji jul od kada se beleže temperature, nego i najtopliji mesec ikada. Iako se još nije završio, oborio je temperaturne rekorde. Dogodilo se upravo ono na šta su stručnjaci upozoravali – nekontrolisano zagrevanje naše planete.

Izvesni regioni nisu osetili ekstreme, ali je u nekoliko velikih zona – Severnoj Americi, Kini i Evropi bilo toliko toplo da su proseci podignuti za ceo svet. Uključujući južnu hemisferu, na kojoj je u toku zima.

Vreli talasi imaju direktni i indirektni uticaj na zdravlje ljudi, što budi najveću zabrinutost. Prateće pojave, kakve su veliki šumski požari, pored ljudskih žrtava nanose teško nadoknadivu materijalnu štetu. Činjenica koja onespokojava je što se proces ubrzano razvija. Promene kakve se danas beleže nisu se očekivale u ovoj i sledećih nekoliko godina. A to je samo početak.

Na poslednjoj konferenciji za medije, američki predsednik Bajden izneo je podatke relevantne za Sjedinjene Američke Države. Troškovi vezani za visoke temperature vazduha već iznose 100 milijardi dolara godišnje. Agenciji koja se bavi američkim šumama odobreno je milijardu dolara za ozelenjavanje gradova, sa ciljem spuštanja temperatura.

Prosečna „svetska“ temperatura verovatno će biti, kad se doda nekoliko preostalih dana, oko 16.9 stepeni Celzijusa, što je daleko iznad prethodnog rekorda od 16.6 stepeni. U globalnim razmerama svaki stoti deo stepena upozorava, a svaki deseti deo znači veliku pretnju.

Uzrok pojave se zna. To je globalno zagrevanje, odnosno promena klime izazvana „efektom staklene bašte“, zbog kontinuiranog negativnog uticaja ljudi.

Ovogodišnji jul drži još nekoliko rekorda – zabeležen je najtopliji tronedeljni period, najtopliji trodnevni period, i najviša temperatura okeana za ovo doba godine.

Jul 2023. godine bio je za oko 1.5 stepeni Celzijusa topliji od predindustrijskih svetskih proseka za jul. Za neke ljude, on je najava neizvesne budućnosti. Za druge, koji su pretrpeli lične gubitke, narušeno zdravlje i materijalnu štetu, ovogodišnji jul je više od toga.