Statistika sajta koju bi trebalo da pratite

(Last Updated On: )

Postavili ste poslovni ili lični sajt na internet i očekujete rezultate. Iako niste stručnjak za pozicioniranje i optimizaciju sajta, neophodno je da poznajete izvesne parametre i pratite sami statističke podatke o svojoj prezentaciji, kako biste reagovali na vreme.

Saobraćaj, odnosno broj poseta je podatak koji vam je bitan, ali ga treba razložiti na nekoliko kategorija.

Ukupne jedinstvene posete (total unique visitors) su prvi pokazatelj uspeha, posebno ako planski sprovodite marketing kampanju u ograničenom trajanju. Jasno je da se radi o prvoj poseti sajtu koja se jedina računa, odnosno sve ponovljene posete iste osobe ne ulaze u zbir. Broj jedinstvenih poseta potrebno je pratiti i u kontinuitetu – ukoliko zaključite da on opada, znači da nema novih osoba koje ste uspeli da privučete i predstavite im svoj biznis. Nešto je potrebno izmeniti, a predmet dalje analize daće vam odgovor na pitanje šta je to tačno.

Stopa napuštanja (bounce rate) pokazuje koliko posetilaca napusti sajt bez otvaranja bilo koje naredne stranice i bez bilo kakve akcije kao što su popunjavanje formulara, prijava za njuzleter ili druga slična aktivnost koju ste planirali da izazovete. Visoka stopa napuštanja govori da posetioci ne nalaze na sajtu ono što očekuju, ili ne mogu da se snađiu usled loše navigacije, zbunjujućeg sadržaja…

Izvori saobraćaja, odnosno referali (referral traffic sources) dodatno će vam pokazati šta funkcioniše dobro, a šta bi moglo da se izmeni. Ovaj parametar vas obaveštava odakle je došla poseta – obično su vam najvažniji organska pretraga sa Google-a, dolazak sa društvenih mreža, ili sa linkova koje ste postavili na druga mesta na internetu.

CPV – trošak po posetiocu i RPV – prihod po posetiocu su dve skraćenice koje su važne ako imate plaćene kampanje oglašavanja na nekom kanalu čiji uspeh treba da pratite. Dobro je ako je RPV veći od CPV – ulaganje je imalo smisla, trebalo bi ga analizirati i nastaviti.

Poseta pojedinim stranama i AVD – prosečno trajanje posete pružiće vam informacije koje su stranice najpopularnije odnosno koliko strana posetilac otvori, koliko se dugo na njima zadržava i šta tu radi od poželjih ponašanja.

Veb saobraćaj samo je jedan, najjednostavniji ali i najvažniji podatak do kojeg svaki amater može da dođe. Cilj koji uvek treba da imate u vidu, međutim, nije saobraćaj sam po sebi, već posete koje će da dovedu do prometa – povećane prodaje vaših proizvoda i usluga, zbog čega ste i odlučili da se predstavite na internetu.