Startuje Beograd na vodi

(Last Updated On: September 21, 2015)

Ugovor je objavljen, kao i termin početka radova. Kamen temeljac za Beograd na vodi biće položen u nedelju 27. septembra.

Vlada Srbije objavila je na svom sajtu Ugovor o zajedničkom ulaganju sa arapskim investitorom, pošto je pet meseci nakon potpisivanja postao pravosnažan. Sada ga mogu pročitati svi zainteresovani, pristalice i kritičari.

Ugovorne strane u projektu su Vlada Srbije, preduzeće Beograd na vodi iz Beograda i Belgrejd voterfront kapital investments kao stratateški partner i Al Mabar internešnel investment iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao garant. Kompanije iz Emirata zastupa Mohamed Alabar

“Mi ne ulažemo ništa u prvoj fazi, rizik projekta je rizik investitora. Ono što je obaveza Srbije i grada Beograda je da rasčisti tu lokaciju, a mi smo za tu prvu fazu rasčistili sve”, kazao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali novinarima.

Mali je naglasio da je ukupan trošak Srbije i svega što je do sada uloženo u rasčišćavanje Savskog amfiteatra ukupno 1,9 milijardi dinara, precizirajući da su troškovi eksproprijacije bili oko 800 miliona dinara, a trošak raseljavanja oko 1,1 milijardu dinara i da nema govora o trošku od nekoliko stotina miliona evra.

Prema rečima gradonačelnika Beograda, celokupno ulaganje je na arapskim investitorima, a dokapitalizacija od 20 miliona evra je neophodna da se pokrenu građevinski radovi, plate projektanti, izvođači, kao i da krene gradnja.

beograd-na-vodi

“U narednih sedam, osam, devet… meseci, kako se projekti budu završavali, očekujem da će krenuti izgradnja svih 300.000 metara kvadratnih predviđenih u prvoj fazi”, kazao je on.

Mali je naglasio i da je, posle ugovora za Er Srbiju, to drugi put da je neki ugovor objavljen u celosti, bez bilo kakvih zatamljivanja, samo što je nešto prevedeno na srpski, a nešto nije.

On je potsetio da 3. oktobra kreće prodaja stanova na lokaciji Beograda na vodi, naglasivši da za sada vlada veliko interesovanje za njihovu kupovinu.

Kako je precizirao, do juče je za 296 stanova bilo 6.000 zainteresovanih, a danas ih ima 6.500.

Mali je naglasio i da je arapskim investitorima zemljište za projekat Beograd na vodi dato u zakup bez naknade, a na osnovu toga Vlada Srbije je dobila 32 odsto učešća u kapitalu zajedničke firme koja upravlja projektom.

“Ne možete i jare i pare. Ili prodajete zemljište, što mi nismo hteli da uradimo, ili ga dajete u zakup bez naknade, ali postajete suvlasnik preduzeća, delite divendu, odnosno trećenu profita koji se od toga napravi, a imamo i članove u Nadzornom odboru i imamo mogućnost da utičemo na neke odluke. Mislim da je to balans i ravnoteža jednog partnerskog ugovora i partnerskog dogovora sa investitorom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata”, kazao je Mali.

Izvor: RTV