Stanovnici Srbije među najsiromašnijima u Evropi

(Last Updated On: )

Skoro sedam odsto stanovnika Srbije živi u apsolutnom siromaštvu, a gotovo jedna trećina je u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, saopštila je Fondacija Centar za demokratiju (FCD), povodom 20. februara Svetskog dana socijalne pravde.

“Stanovništvo u Srbiji je medju najsiromašnijim u Evropi, ekonomske i socijalne nejednakosti u državi su sve izraženije, a izdvajanja za socijalnu pomoć su iz godine u godinu sve manja”, upozorava FCD a prenosi sindikat “Nezavisnost”.Ocenili su da posebno zabrinjavaju podaci o siromaštvu najugroženijih društvenih grupa: stanovništva u seoskim područjima, nezaposlenih i pripadnika romske populacije, jer od svih romskih naselja u Srbiji, 38 odsto njih nije priključeno na vodu, a više od 70 odsto nema kanalizaciju.

Pored toga, Srbija nema odgovarajući zakonski i strateški okvir kojim bi umanjila problem siromaštva, ocenila je fondacija.

Nezavisnost prenosi i izjavu generalnog direktor Medjunarodne organizacije rada (MOR) Gaja Rajdera da medjunarodna zajednica ne sme propustiti šansu da oblikuje oporavak od kovida-19 tako da će što većem broju ljudi širom planete omogući veća ekonomska i socijalne prava.

Kriza izazvana pandemijom pogoršala je nejednakosti, ukazao je prvi čovek MOR-a povodom dana socijalne pravde.

“Najgore su pogodjeni oni koji su bili u nepovoljnom položaju pre pandemije mladi, žene, radnici u neformalnom sektoru i radnici migranti, mala preduzeća. Ali ništa od toga nije neizbežno i zavisi od izbora koje donosimo”, rekao je Rajder ukazujući da će izbor kreatora politike oporavka od pandemije odrediti pravac promene.

Izvor: Beta