Srbija – zemlja frilensera

(Last Updated On: December 23, 2015)

Konačno postoje podaci, doduše iz inostranih izvora, da je frilensera u Srbiji sve više i da – odlično zarađuju! U Evropi je to već dokazani višegodišnji trend, pa se po rezultatima istraživanja portala Payoneer za samo godinu dana, od 2014. do 2015. godine, njihov broj uvećao sa 6 na 9 miliona.

Prognoze su da će upravo “slobodnjaci” do 2020. godine činiti 40% ukupne radne snage.

Na najvećim sajtovima koji povezuju frilensere sa klijentima, Srbija pokazuje izuzetne rezultate. Samo UpWork platforma, vodeća svetska internet platforma za frilensere u 2014. godini, zapošljavala je oko 40.000 slobodnjaka iz Srbije.

freelancer

Sa prosečnim brojem od 37,9 radnih sati u mesecu, Srbija se, ove godine, nalazi na trećem mestu, iza Kenije (42,6) i Egipta (38,5).

Osim toga, nalaze se i na listi najplaćenijih na svetu. Svetski prosek iznosi 20,97 dolara po satu, dok je u Srbiji prosečna zarada iznosila 20 dolara po satu.

Radno okruženje slobodnjaka u Srbiji, ne razlikuje se od sveta. Statistički podaci sa platforme Deskmag, pokazuju da je više od polovine (58%) radilo od kuće, a ostatak u kafeima, bibliotekama i na sličnim mestima.

Međutim, poslednjih godina, veliki broj onih koji se odlučuju za rad u takozvanim “coworking” prostorijama namenjenim upravo frilenserima i manjim timovima. Broj ovakvih radnih prostora se u svetu iz godine u godinu udvostručava, a termin “coworking” postaje sve učestaliji i u Srbiji.

Rad u coworking prostorima omogućava frilenserima izlazak iz kućne atmosfere, što dovodi do povećane efikasnosti u radu, veće motivisanosti, veće zarade i nižeg nivoa stresa. Interesantno je napomenuti da samo 30% “coworker-a” praktikuje radno vreme od 9 do 17 časova, što govori da je fleksibilnost u radu bitna odlika preduzetnika-slobodnjaka – objašnjava Miroslav Mijatov, osnivač Smart Office-a, prvog “coworking” prostora u Srbiji.

On ističe da ove prostorije pružaju sve neophodne uslove za poslovanje uz minimalne troškove i veliki potencijal za ostvarivanje uzajamne poslovne saradnje frilensera i start-up firmi, ali i potencijalnih klijenata kroz umrežavanje sa predstavnicima različitih kompanija koje ovamo šalju svoje zaposlene.

Izvor: ekapija.com