Predstavljamo: Budžeti.rs

(Last Updated On: December 24, 2015)
Bečejsko udruženje mladih (BUM) prezentovalo je regionalni portal predviđen za građansku kontrolu lokalnih budžeta, budžeti.rs. Predsednik BUM-a Aleksandar Đekić, rekao je da će preko ovog jedinstvenog sajta građani moći da prate prihodne i rashodne strane budžeta svih opština u Vojvodini, što umnogome utiče na transparentnost javnih finansija.

Podršku BUM-ovoj inicijativi pružile su i organizacije koje se bave monitoringom javnih finansija i borbom protiv korupcije, kao i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Prema rečima poverenika Rodoljuba Šabića, ovakav portal koristiće svima, pa i „dobroj“ vlasti. Iskustva Koalicije za nadzor javnih finansija svedoče o tome da je u Srbiji javno dostupna svaka informacija, osim onih koje su od suštinske važnosti, istakao je Dragan Dobrašinović.

Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević je takođe učestvovao u diskusiji povodom pokretanja novog sajta Bečejskog udruženja mladih. On je rekao da njemu, kao odgovornom za izvršenje budžeta, ne smeta da se prikažu na ovakav način izdvajanja iz bečejske kase. Građani će sada biti u prilici da vide kakve su budžete usvojile skupštine vojvođanskih gradova i opština, kada, koliko i kome se plaća iz lokalnih budžeta, sa kojih pozicija, kakav je priliv sredstava i po kom osnovu. To je samo deo onoga što bi trebalo da interesuje građane, poreske obveznike, od čijeg novca se pune opštinske kase.