Srbija dobija nova rečna pristaništa

(Last Updated On: March 6, 2023)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić prisustvovao je otvaranju međunarodnog putničkog pristaništa na reci Savi u Sremskoj Mitrovici, u koje je uloženo 400.000 evra, a koje će značajno unaprediti turizam i privredu Srbije.

Vesić je tom prilikom najavio izgradnju pristaništa u još nekoliko gradova, napominjući da je ovo, pored Beograda, drugo pristanište na Savi, a radi se i pristanište kod Šapca.

On je naveo da se trenutno završavaju radovi na pristaništu Beograd, a da se spremaju radovi na pristaništu u Sremskim Karlovcima i Apatinu, dok se do kraja godine očekuje završetak radova na 12 pristaništa.

To znači da ćemo turistima koji dolaze kruzerima dati veću šansu da posete ne samo Beograd, već i druge delove naše zemlje. Kovid kriza promenila je način putovanja jer se ide na kraće destinacije, po Evropi, i mi tu priliku treba da iskoristimo, ocenio je ministar.   

Naša zemlja postaje i sve značajniji logistički centar, što znači kombinacija vazdušnog, vodenog, drumskog i železničkog saobraćaja, rekao je on, ocenivši da je to budućnost Srbije.

Vesić je podsetio na to da je nedavno razgovarao sa mađarskim ministrom saobraćaja i građevinarstva Janošem Lazarom o uspostavljanju rečne linije između Beograda i Budimpešte.

Prema njegovim rečima, saobraćajno povezivanje ne znači samo da su ljudi bliži jedni drugima, već to otvara i mogućnosti za formiranje novih radnih mesta zbog povećanja broja stranih turista koji će posetiti Srbiju.

On je podsetio na to da imamo projekat „Zaplovi Srbijom”, koji podrazumeva još više marina i ovakvih pristaništa, i ujedno naglasio da je i izgradnja fabrika za prečišćavanje otpadnih voda veoma važna kako bi bile očuvane reke u Srbiji.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović navela je da se u ovom gradu prave najveći rečni turistički kruzeri u brodogradilištu „Vahali”, koji se nalazi na desnoj obali reke Save, a posluje od 2013. godine.

Brodovi koji se grade su srpski proizvod, kao i dizajn i izgradnja. Oni su svedočanstvo velikog znanja i rada naših radnika, podvukla je Milovanović.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović istakao je da je ovo osmo međunarodno putničko pristanište za rečne kruzere u Srbiji, i ocenio da naša zemlja ima velike nautičke potencijale.

Imamo mogućnost da razvijamo hiljade kilometara plovnih puteva i 650 kilometara kanala. Otvaranjem ovog pristaništa iskoristićemo potencijal ne samo za kruzing, već i za linijski i međugradski i međunarodni saobraćaj, objasnio je Perović.

On je naglasio da je završetak pristaništa primer dobre prakse kako institucije na različitim nivoima mogu dobro da sarađuju i u brzom vremenskom roku završe ovako značajan projekat.