Sporazumno restrukturiranje

(Last Updated On: April 21, 2016)

U Regionalnoj privrednoj komori Subotica, u saradnji sa Prvirednom komorom Srbije predstavljeno je sporazumno finansijsko restrukturiranje kao jedan od načina rešavanja pitanja dugovanja.

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke, i Ministarstvo privrede Republike Srbije, u saradnji sa Vladom Švajcarske, koju predstavlja Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO), zajedno su pokrenuli program za unapređenje sistema nesolventnosti u Srbiji koji će smanjiti rizik i podstaći kreditiranje.

Očekivani rezultat programa, koji će u naredne tri godine sprovoditi Ministarstvo privrede, Ministarstvo pravde i Privredna komora Srbije je kreiranje efikasnijeg sistema za rešavanje pitanja dugova u Srbiji kroz unapređenje okvira i praksi nesolventnosti, što će ujedno značiti i snažnije sprečavanje pojave problematičnih kredita i njihovo rešavanje, kao i povećan povraćaj poveriocima i veću zaštitu za ekonomski održive kompanije.

Posebna pažnja u programu posvećena je postupku sporazumnog finansijskog restrukturiranja i primeni medijacije u privredi.