Smanjite zagađivanje tokom vožnje

(Last Updated On: February 3, 2020)

Zagađen vazduh nije samo predmet propisa i zabrana. Ekološka svest društva trebalo bi da bude na takvom nivou da se svaki građanin svakodnevno zapita – kako mogu sam da doprinesem da vazduh bude bolji.

Povod može da bude očuvanje planete za buduće generacije i globalna ugroženost, ali i sasvim lični razlog. Ma koliko da ste bogati, uspešni, dobro organizovani, vaša porodica i vi se od zagađenog vazduha ne možete zaštititi.

Zato je potrebna akcija, i to odmah. Ukoliko ste vozač, povedite računa o sledećem:

Raspitajte se o aditivima za gorivo za vaš tip automobila i, kad god ste u prilici, koristite kvalitetnije gorivo.

Menjajte redovno ulje u motoru, koristite kvalitetno ulje, kontrolišite njegov nivo između dva servisiranja.

Menjajte redovno filter za vazduh, a ako vozite automobil po putevima sa više prašine, neka to bude i češće od preporučenog.

Koliko često merite pritisak u gumama? Vremenom, voženjem automobila, vazduh se gubi i pritisak slabi, a nedovoljno napumpane gume povećavaju potrošnju goriva i emisiju ugljendioksida. Proverite pritisak najmanje jednom mesečno i dopumpajte gume.   

Ako koristite klimu, isključite je nešto ranije – biće dovoljno da radi samo ventilator. Ako odlučite da klimu ne koristite, a da vozite sa otvorenim prozorima kako biste se rashladili, imajte u vidu da i to povećava emisiju izduvnih gasova i potrošnju goriva, pošto automobil treba da savlada sile otpora vazduha koji cirkuliše kroz kabinu.

Smanjite vreme rada na leru i “zagrevanja” automobila pred start. Suprotno uvreženom mišljenju, samo deset sekundi rada u mestu troši više goriva od ponovnog startovanja motora.  

Vežbajte ekonomičan stil vožnje i pravilnu upotrebu menjača i kontrole broja obrtaja, bez forsiranja, a zatim kočenja.

Kad ne morate da koristite automobil, ostavite ga na parkingu i prošetajte.      

Imajte u vidu još nešto. Poštovanjem nekih od navedenih saveta povećaćete performanse automobila, smanjiti utrošak goriva i napraviti uštede, o čemu, na duži rok, takođe ima svrhe razmisliti.