Smanjite zagađivanje tokom vožnje

Zagađen vazduh nije samo predmet propisa i zabrana. Ekološka svest društva trebalo bi da bude na takvom nivou da se svaki građanin svakodnevno zapita – kako mogu sam da doprinesem da vazduh bude bolji.

Povod može da bude očuvanje planete za buduće generacije i globalna ugroženost, ali i sasvim lični razlog. Ma koliko da ste bogati, uspešni, dobro organizovani, vaša porodica i vi se od zagađenog vazduha ne možete zaštititi.

Zato je potrebna akcija, i to odmah. Ukoliko ste vozač, povedite računa o sledećem:

Raspitajte se o aditivima za gorivo za vaš tip automobila i, kad god ste u prilici, koristite kvalitetnije gorivo.

Menjajte redovno ulje u motoru, koristite kvalitetno ulje, kontrolišite njegov nivo između dva servisiranja.

Menjajte redovno filter za vazduh, a ako vozite automobil po putevima sa više prašine, neka to bude i češće od preporučenog.

Koliko često merite pritisak u gumama? Vremenom, voženjem automobila, vazduh se gubi i pritisak slabi, a nedovoljno napumpane gume povećavaju potrošnju goriva i emisiju ugljendioksida. Proverite pritisak najmanje jednom mesečno i dopumpajte gume.   

Ako koristite klimu, isključite je nešto ranije – biće dovoljno da radi samo ventilator. Ako odlučite da klimu ne koristite, a da vozite sa otvorenim prozorima kako biste se rashladili, imajte u vidu da i to povećava emisiju izduvnih gasova i potrošnju goriva, pošto automobil treba da savlada sile otpora vazduha koji cirkuliše kroz kabinu.

Smanjite vreme rada na leru i “zagrevanja” automobila pred start. Suprotno uvreženom mišljenju, samo deset sekundi rada u mestu troši više goriva od ponovnog startovanja motora.  

Vežbajte ekonomičan stil vožnje i pravilnu upotrebu menjača i kontrole broja obrtaja, bez forsiranja, a zatim kočenja.

Kad ne morate da koristite automobil, ostavite ga na parkingu i prošetajte.      

Imajte u vidu još nešto. Poštovanjem nekih od navedenih saveta povećaćete performanse automobila, smanjiti utrošak goriva i napraviti uštede, o čemu, na duži rok, takođe ima svrhe razmisliti.

Tekstovi na sličnu temu
Stigao je Drivey
Zimske gume, pripremite ih na vreme
Da li je automobil potreba ili luksuz
Koristite li pojas na zadnjem sedištu
Vreme je za letnje gume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *