Sledi pomoć države gradskim hotelima

(Last Updated On: )

Direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov rekao je da su vlasnici gradskih hotela zadovoljni jednokratnom podrškom države radi ublažavanja posledica pandemije koronavirusa, jer će bespovratno dobiti 350 evra po krevetu i 150 po smeštajnoj jedinici.

On je za Betu rekao da će pomoć od ukupno 386 hotela u Srbiji dobiti oni koji se nalaze u centrima gradova i koji su najlošije poslovali, njih oko 200, ali ne i oni smešteni u banjama i na planinama koji su uprkos pandemiji nešto bolje popunili kapacitete. 

“Hotelijeri su zadovoljni jer je to bespovratna pomoć, a bez nje bi mnogi bankrotirali”, rekao je Genov. Dodao je da će se pomoć dodeliti hotelima u 28 gradova prema kategorizaciji smeštajnih jedinica i broju kreveta. Vlada Srbije je, prema rečima ministra finansija Siniše Malog, za subvenciju hotelima izdvojila oko 1,3 milijarde dinara iz budžeta, a jedini uslov je da vlasnici hotela koji zatraže pomoć ne otpuste više od deset odsto zaposlenih do kraja godine. 

Direktor hotela Radison kolekšen (Radisson Collection Hotel) u Beogradu Aleksandar Vasilijević rekao je da je “to velika pomoć koju će gradski hoteli moći da iskoriste za plaćanje radnika i za promociju”. “Ova finansijska podrška je dobrodošla jer su hoteli konstantno u minusu, a država je preuzela deo rizika kako se od 1. septembra ne bi zatvorio veliki broj hotela“, rekao je Vasilijević. Dodao je da je pomoć od 50.000 evra do 200.000 koliko će dobiti hoteli “veliki vetar u leđa i dobar znak za investitore”. 

Vlasnik hotela Mona plaza u Beogradu Tomislav Momirović ocenio je da je “hotelski biznis tim merama dobio jaku podršku”. “Vlada nam je stala iza leđa i pomogla da preživimo ovo vreme koje je teže od Drugog svetskog rata“, rekao je Momirović.

Izvor: FoNet/Radio021