Saveti za vozače

(Last Updated On: )

Kompanija Goodyear pripremila je 12 najvažnijih saveta za sigurnost vozača tokom letnjih putovanja. Istraživanja pokazuju da većina turista iz Evrope na dug put kreće automobilom. Samo u prošloj godini od 42% Evropljana koji su krenuli u inostranstvo kopnenim putem, 65% je koristilo automobil ili drugo motorno vozilo.

sigurnost-na-prvom-mestuPutovanje leti praćeno je brojnim izazovima – podaci pokazuju da se skoro trećina kvarova i tehničkih problema sa vozilom (32%) dešava na putu do odredišta za letovanje.

Zato Goodyear svim vozačima preporučuje da poslušaju sledeće savete:

1. Sigurnost na prvom mestu: Prilagodite način vožnje uslovima na putu (gužva, vrućina, vidljivost, eventualan duži put zaustavljanja zbog većeg opterećenja vozila i slično). Imajte na umu da je vozilo dobro natovareno i da su prisutni saputnici koji mogu predstavljati dodatnu smetnju tokom vožnje.

2. Siguran priključak prikolice za boravak ili smeštanje prtljaga: Ako svojim vozilom vučete prikolicu dvaput proverite svetla, kočnice, pneumatike, kuke i sigurnosnu užad i uverite se da je sve sigurno montirano.

3. Dostupnost neophodne pomoćne opreme: Hranu, piće, pelene, lekove, igračke za decu i stvari koje bi mogle da budu potrebne tokom putovanja držite na lako dostupnom mestu.

4. Probušen pneumatik: Imajte na umu da pneumatik može i da se probuši tokom putovanja. Proverite koja je mogućnost za vaše vozilo primerenija, rezervni pneumatik ili pribor za popravku. Uvek imajte pri ruci broj telefona za pomoć na putu. U toj situaciji deo neprijatnosti mogu da vam uštede Goodyear-ovi pneumatici sa tehnologijom RunOnFlat koji omogućavaju da sa probušenim pneumatikom pređete put do 80 kilometara (da dođete do radionice u kojoj će vam pneumatik biti zamenjen).

5. Razlike u saobraćajnim propisima: U raznim državama važe različita ograničenja brzine, kao i nepisana pravila koja je svakako dobro poznavati. Aplikacija Goodyear Road Safety App je prava adresa za detaljne informacije o pojedinim državama!

cars-690071_1280

6. Odmor: Poštujte svoj bioritam i krenite u vreme na koje je vaše telo naviknuto da bude budno i aktivno. Ako je moguće, na put krenite još pre saobraćajne gužve da biste izbegli zastoje u saobraćaju i vrućinu.

7. Nemojte da preopteretite vozilo: Prevelika težina može loše da utiče na vozne karakteristike vozila. Ne smeštajte prtljag iznad visine zadnjih sedišta jer time znatno smanjujete vidno polje i povećavate opasnost da u slučaju naglog kočenja predmeti smešteni pozadi polete napred. Kad je prtljažni prostor do kraja popunjen nemojte da smeštate prtljag u vozilo među putnike, nego koristite prtljažnik na krovu ili prikolicu.

8. Odgovarajuće sigurnosno rastojanje i okolina: Na putu pazite na saobraćaj oko vas i poštujte sigurnosno rastojanje.

9. Zagrevanje kabine: Prema rezultatima istraživanja, visoke temperature imaju isti učinak kao nivo alkohola u krvi od 0,5 promila. Ako na prozorima automobila nemate zavese protiv sunca, leto je pravo vreme da razmislite o kupovini.

10. Porodično putovanje: Sve vreme budite pažljivi na putu, naročito kad putujete sa decom. Pri vožnji brzinom od 100 km/h auto pređe oko 30 metara u sekundi. Ako samo za tri sekunde skrenete pogled sa puta, to može da ima kobne posledice.

11. Na put sa kućnim ljubimcima: Nikad ne smete dozvoliti da se tokom vožnje vaši kućni ljubimci slobodno kreću u automobilu. U slučaju iznenadnog manevra ili naglog kočenja životinje mogu da se ozlede, a mogu da ozlede i druge putnike u vozilu. Obezbedite im smeštaj u pletenoj korpi odnosno kavezu ili ih osigurajte specijalnim pojasom.

12. Pritisak u pneumatiku: Težak prtljag ili prikolica koju vučete iza sebe predstavljaju dodatno opterećenje za vozilo i za pneumatike. Ako je vozilo pod punim opterećenjem s putnicima i prtljagom, pritisak u pneumaticima mora biti viši. Letnja vrućina takođe povećava pritisak u pneumaticima. Pritisak treba proveriti kad su pneumatici „hladni“, još pre putovanja, i prilagoditi ga težini natovarenog vozila.

Ako budete savesni, pažljivi i adekvatno pripremljeni, vožnja po evropskim putevima biće prijatan doživljaj i odličan način da dođete do svoje omiljene letnje destinacije.