Sat za našu planetu

(Last Updated On: March 28, 2015)

Akcija „Sat za našu planetu“, u kojoj učestvuje više stotina miliona ljudi širom sveta, održava se i u Srbiji 28. marta. Simbolično gašenje svetla na jedan sat ima za cilj da upozori i podseti da prirodni resursi nisu neograničeni i da je jedan od najvećih i najhitnijih poslova čovečanstva briga o očuvanju planete Zemlje.

Akcija je prvi put održana u Sidneju 2007. godine i od tada se proširila, tako da je za ovogodišnji događaj više od sedam hiljada gradova iz 150 zemalja najavilo svoje učešće, uz originalne prateće manifestacije. Slogan za 2015. godinu glasi „Promeni klimatske promene“, sa naglaskom na poziv da se trošenjem manje resursa smanjuje i emisija štetnih gasova, čime se čuva klimatska ravnoteža planete.

sat-za-nasu-planetu

Sat za našu planetu u Srbiji

U Srbiji je planirano da se svetla ugase u 20 sati i 30 minuta. Centralne manifestacije biće održane u tri najveća grada – u Beogradu na Trgu Republike, u Novom Sadu na Trgu slobode i u Nišu na Niškom keju.

Građani su pozvani da ugase svetla u svojim stanovima na sat i da se, ukoliko se u njihovom gradu organizuje okupljanje na javnom prostoru, pridruže. Veći broj kompanija takođe je uzeo učešće, pa će na jedan sat biti ugašena svetla na njihovim poslovnim zgradama.

Gašenje dekorativne javne rasvete planirano je u svakom od osamdeset srpskih gradova koji u ovogodišnjem „Satu za našu planetu“ učestvuju. Ostali tematski događaji su veoma interesantni i namenjeni svim uzrastima. Na beogradskom Trgu Republike biće organizovana izložba u mraku, u Pančevu akustični koncert uz svetlost sveća i kreativna radionica u dvorani „Apolo“. Novosađani će se na centralni gradski trg dovesti biciklama, u Centru za posetioce Nacionalnog parka Đerdap na prigodne programe ulaz će biti besplatan, zamračiće se i sajt „24 časa“ pa će sadržaji biti vidljivi samo prevlačenjem miša.., koncerti, pozorišne predstave i performansi najavljeni su i u Vršcu, Bečeju, Donjem Milanovcu, Kladovu…

Vredi napomenuti da istraživanja iz prethodnih godina pokazuju da samo ovaj jedan sat gašenja svetla donosi uštedu od oko 10 procenata u pojedinim zonama koje su se akciji odazvale.