Samočisteće rerne

(Last Updated On: October 9, 2016)

Isplati li se kupiti električni šporet sa samočistećom rernom, i da li se ona zaista „sama čisti“?

Korisnici koji su investirali u šporet sa samočistećom rernom veoma su zadovoljni, posebno ukoliko rernu često koriste.

Prednosti su jasne – nije potrebno ribanje. Zatim, porodica je u potpunosti oslobođena razmišljanja o potencijalno štetnim hemikalijama, koje se sredstvima za otklanjanje nečistoće u rernu unose. Iako poslednjih godina domaćice uglavnom prelaze na prirodne preparate iz sopstvene kuhinje, kao što su sirće, bikarbona soda i limuntus, ribanje rerne je ipak – ribanje, odnosno jedan od težih i najneomiljenijih poslova u domaćinstvu.

sporet

Ukoliko, dakle, kupujete šporet ili ugradnu rernu, razmislite o aparatu sa funkcijom samočišćenja.

Ovaj predlog, međutim, nije bez mane. Budite spremni da izdvojite više novca – svaka dodatna funkcija čini šporet skupljim, a obično su u pitanju aparati koji osim samočisteće rerne imaju i druga savremena rešenja. Rezervni delovi za šporete ovog tipa takođe koštaju više, pa sve navedene činjenice dobro analizirajte.

Ako ste odlučili, imajte u vidu da se na tržištu nalaze dve vrste samočistećih rerni – sa katalitičkim oblogama i pirolizom.

Katalitičke obloge su obloge sa posebnim slojem emajla unutar rerne. One putem katalitičkog postupka non-stop razgrađuju nečistoće i pretvaraju ih u dim. Samo ponekad, ako ih poprska mnogo masnoće, treba ih prebrisati vlažnom krpom. Nedostatak katalitičkih obloga je rok trajanja – posle oko 300 sati moraju da se menjaju.

Ukoliko imate šporet sa rernom koja se čisti pirolizom, biće potrebno da je zagrejete s vremena na vreme na 500 stepeni, kako bi se prljavština uklonila. Sve nečistoće tako se sagorevaju i pretvaraju u pepeo, pa ćete rernu posle čišćenja samo prebrisati krpom. Na vratima postoji sigurnosna brava koja sprečava otvaranje tokom postupka i neko vreme posle, kako bi se sprečile opekotine, a šporet ima i poseban katalizator kojim se odvodi dim. Iako se tokom pirolize troši dodatna električna energija, imajte u vidu da su ovakvi aparati, zbog visoke temperature koju mogu da postignu dobro izolovani, što prilikom redovne upotrebe šporeta smanjuje odavanje energije i štedi struju.

Rerne sa katalitičkim oblogama najčešće se u prospektima proizvođača nazivaju rerne sa kontinuiranim čišćenjem, dok su prave samočisteće one sa pirolizom.