Kako zadržati IT kadrove

(Last Updated On: )

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je da su ključne mere koje je to Ministarstvo predložilo u Strategiji razvoja industrije informacionih tehnologija, razvoj IT kadrova radi popunjavanja postojećih potreba tržišta, ali i kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta radi sprečavanja odliva kadrova u tom sektoru.

Ona je, navodi se u saopštenju, podsetila da je unapređenju i podršci IT industriji i premijer Aleksandar Vučić dao značajno mesto u novom programu Vlade Srbije, kao dodatni podstrek svim resorima da iskoriste potencijale koje informacione tehnologije imaju za celokupni privredni rast i društveni razvoj.

tablet

IT prekvalifikacije

“Putem programa prekvalifikacija koji pripremamo, doći ćemo do brzog rešenja trenutne potrebe za kadrovima, dok će uvođenje informatike i programiranja kao obaveznog nastavnog predmeta dugoročno otvoriti mogućnost za formiranje većeg broja IT profesionalaca u Srbiji.

Sa druge strane, moramo i da stvorimo takve tehnološke ekosisteme koji će biti privlačni i stručnjacima koje već imamo, jer nam preti i odliv nastavnog kadra u ovoj oblasti”, upozorila je Matić.

Ona je pozdravila organizovanje stručnih konferencija kao što je Coming IT, koje motivišu stručnjake da unaprede svoje poznavanje trendova i da primene najnovija tehnološka rešenja, kao i izbor teme ovogodišnje konferencije – Smart Cloud.

“Cloud je nesumnjivo jedan od najznačajnijih trendova u razvoju mreža, jer omogućava brojne brze i efikasne usluge ne samo poslovnim subjektima već i građanstvu. Unapređenju pravnog okvira za korišćenje Cloud-a, ali i za podsticaj ukupnoj digitalnoj ekonomiji i e-upravi doprineće usvajanje Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, Zakona o elektronskim komunikacijama, kao i implementacija Zakona o informacionoj bezbednosti”, zaključila je Matić.

Izvor: Tanjug