Samo mleko skinuto sa liste ograničenja cena

(Last Updated On: )

Vlada Srbije produžila je zabranu izvoza mleka do kraja oktobra, a u Ministarstvu poljoprivrede rečeno je Tanjugu da to učinjeno u cilju obezbeđivanja dovoljnih količina za domaće tržište i podrške domaćim poljoprivrednim proizvođačima kako bi dobili što povoljniju cenu mleka.

Kako su naveli, zabrana ne važi za Albaniju i Severnu Makedoniju, kao članice Otvorenog Balkana.

Vlada je produžila ograničenje cena za ulje, brašno, hleb i svinjsko meso.

Mleko je skinuto sa liste namirnica čija je cena ograničena zbog stanja na tržištu u okruženju i pritiska visokih cena, ali i u cilju nesmetane nabavke mleka za članice Otvorenog Balkana, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Vlada Srbije je donela odluku o poskupljenju kristal šećera koji će koštati 109,99 dinara po kilogramu, kao i svežeg pilećeg meso čija će cena biti 319 dinara po kilogramu, saznaje Tanjug.

Poslednjom Uredbom o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, koja važi do kraja septembra, cena kilograma kristal šećera bila je ograničena na 102,99 dinara, a piletine u prodavnicima 299,99 dinara po kilogramu.

Maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra bila je ograničena na 128,99 dinara.

Cena svinjskog buta bez kostiju ne sme biti veća od 750,20 dinara po kilogramu, svinjske plećke bez kostiju 738,1 dinara, a svinjskog vrata sa kostima 689,7 dinara, svinjske slabine sa kostima odnosno krmenadle 659,45 dinara.

Cene ulja ostale su ograničena na nivou od 15. novembra prošle godine, a maksimalna cena brašna tipa T-500 u pakovanjima do pet kilograma ne sme prelaziti 78,65 dinara po kilogramu.

Izvor: Dnevnik/Tanjug