Sajam tehnike od 16. maja

(Last Updated On: )

Jubilarni, 60. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, pod sloganom “Jak puls”, biće održan od 16. do 20 maja na Beogradskom sajmu.

Ovaj sajamski jubilej obeležava se zajedno sa 160. godišnjicom rođenja Nikole Tesle, čoveka koji je, ne samo u tehničkom smislu, zauvek osvetlio ljudsku civilizaciju, navodi se u saopštenju Beogradskog sajma.

Na više od 15 hiljada kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora, okupiće se više od 500 učesnika iz gotovo svih evropskih zemalja, ali i sa drugih kontinenata. Gotovo polovinu čine direktni strani izlagači, među kojima i neki ključni promotori tehničko-tehnološkog razvoja današnjeg sveta.

sajam tehnike

Biće predstavljeni dominantni tehničko-tehnološki trendovi, prvenstveno u sektoru industrijskih tehnologija, procesne tehnike, telekomunikacija, logistike, elektroenergetike, elektronike, saobraćaja, brodogradnje, klimatizacije, grejanja i hladenja, materijala, opreme za profesionalne i naučne svrhe…

Koncepcijski akcenat je, kako se dodaje, na inovativnosti, inovacijama i novim tehnologijama, na “fabrikama budućnosti” i industrijskoj automatizaciji, elektroenergetici i energetskoj infrastrukturi.
Izalagači su najavili više od 100 inovacija, noviteta, premijera ili ekskluziviteta – od onih u oblasti “klasičnih” CNC, obradnih, laserskih ili senzorskih tehnologija, preko softverskih ili upravljačkih alata, pa do inovativnih rešenja i patenata upotrebljivih u svakodnevnom životu, pre svega u oblasti komunikacija.

Sajam uz skupove i izložbe

Sajam će obogatiti brojne nacionalne i grupne izložbe – Austrije, Češke Republike, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, regionalnih privrednih komora Valjeva i Požarevca i drugih.

Takođe će biti nastavljen prošlogodišnji izuzetno uspešan italijansko-srpski poslovno-stručni skup, koji će ove godine biti posvećen unapredenju ekonomske saradnje Srbije i Italije u domenu razvoja i primene novih proizvodnih tehnologija, sa posebnim fokusom na preduzetništvo u oblasti prerađivačke industrije.

Sajam tehnike biće otvoren svakog dana od 10 do 18 časova, pojedinačne ulaznice koštaće 300 dinara, grupne 200, za đake i studente stručnih tehničkih škola 100 dinara, a parking za putničke automobile plaćaće se 100 dinara po satu.

Izvor: Tanjug