Sajam knjiga u toku

(Last Updated On: )

U Beogradu je u toku 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji zainteresovani imaju priliku da posete do nedelje 30. oktobra.

Manifestaciju su svečano otvorili iranska književnica i reditelj Narges Abjar i predsednik Matice srpske Dragan Stanić, poznatiji pod umetnikim pseudonimom Ivan Negrišorac.

sajamknjiga

Pod sloganom „Knjige u ruke“ sajam okuplja više od 450 izdavača iz Srbije i inostranstva. Ovogodišnja zemlja počasni gost je Iran, a na zatvaranju predstavnici Irana predaće otvorenu knjigu zemljama nemačkog govornog područja – Austriji, Namačkoj i Švajcarskoj, koje će biti počani gosti na Beogradskom sajmu knjiga 2017. godine.

“Nenametljiva moć knjige leži upravo u tome što je u stanju da sa četiri stotine papirnih stranica podigne most koji povezuje četiri stotine godina života i, zatim, taj isti most produži do svake kuće u svetu, do svakog jezika i kulture”, rekla je gošća iz Irana na otvaranju navodiće primer romana jugoslovenskog i srpskog nobelovca Ive Andrića “Na Dini ćuprija”, koji je pre 40 godina preveden u njenoj zemlji.

Osim iz Irana, među inostranim izlagačima su gosti iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Indije, Izraela, Japana, Kine, Mađarske, Rusije, Slovenije…

Na sajmu će biti organizovane tematske tribine povodom 400. godišnjce Servantesa i Šekpsira, stogodišnjice Petra Kočića, Festival stvaralašta mladih, Školski dan u četvrtak, i Porodični dan, a biće dodeljene i tradicionalne nagrade.

Gosti Sajma biće Zahar Prilepin, Aleksndar Mekol Smit, Erlend Lu, Vil Firt, Svejn Menensland, Vedrana Rudan, Pan Bujukas, Aleksandra Poter, Rumjena Ebert, Anton Holcer, Marketa Hejkalova, Milenko Stojičić.

Sajam će petkom, subotom i nedeljom biti otvoren od 10.00 do 21 čas, a ostalim danima do 20 časova.

Pojedinačna ulaznica je 250 dinara, po 150 dinara za grupne posete, a ulaznica za sve vreme trajanja Sajma je 900 dinara.

Izvor: Beta