Sajam automobila od 21. do 27. marta

(Last Updated On: )

Pres konferencija organizovana povodom sajma automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Sajma motocikala, kvadova, skutera i opreme „MOTOPASSION“, koji se na Beogradskom sajmu održavaju od 21. do 27. marta 2024. godine, bila je dobar uvod u predstojeću grandioznu manifestaciju.

Zoran Lupšić, koordinator projekta, ukazao je na istorijat ove jedinstvene manifestacije, najreprezentativnije regionalne smotre automobilske i moto industrije u celini u ovom delu Evrope.

Podsetio je da je Prvi međunarodni salon automobila, održan marta 1938. godine, bio prva samostalna, specijalizovana sajamska manifestacija tek rođenog Beogradskog sajma, koji je tako i tada postao jedan od devet zvanično registrovanih salona automobila u Evropi, pa samim tim i jedna od metropola svetske automobilske industrije.

Aktuelni sajam automobila BG CAR SHOW je kao bijenalna izložbeno-prodajna manifestacija prvi put organizovan 2006. godine, nakon što je, u sklopu preraspoređivanja sve većeg broja sajmova pod okriljem OICA, do tada tradicionalni Međunarodni salon automobila prešao na bijenalni ritam. BG CAR SHOW je više nego uspešno zamenio Salon, u godinama kad „miruje“, i po bogatstvu sadržaja i po interesovanju izlagača i posetilaca.

Lupšić je rekao i da je broj izlagača, predstavljenih brendova i premijera, pogotovo u moto sektoru, veoma prijatno iznenađenje. Tako se na sajmu automobila predstavlja 230 izlagača, sa više od 30 automobilskih brendova i 38 premijera, a na Motopassionu oko 50 izlagača, sa više od 30 brendova i neverovatnih 60 premijera, i pored odustajanja nekih izlagača zbog problema u dopremanju eksponata.

Raspored po halama, rekao je on, zadržao je dizajn i raspored eksponata prošlogodišnjeg, pa će u hali 1 biti Mazda, Nissan, MG, Škoda, Subaru, Isuzu, Toyota, Honda, Opel, Peugeot, Suzuki, Fiat, Abarth, Jeep, Alfa Romeo, Citroen, Chery, Ford, Hyundai, Dacia, Renault, Kia, Volvo, Geely, Lynk&Co., u hali 3 nastupa premijum klasa Mercedes, Maybach, BMW i Mini, u hali 3A će, pored lakih privrednih vozila i izlagača LCV programa, posebnu pažnju privući kineski električni automobili različitih namena. Hala 4 je namenjena za motocikle, ATV vozila i skutera, a prateća automobilska oprema biće u halama 2 i 1A.

Radno vreme sajmova DDOR BG CAR SHOW 08 i „MOTOPASSION“ je od 21. do 26. marta od 10 do 20 časova, a 27. marta od 10 do 19 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara, grupne 400, za organizovane posete studenata i đaka 300 dinara. Cena porodične karte je 1.000 dinara.

Cena parkinga za automobile u krugu Sajma je 150 din/h.