Rio Tinto već kupio imanja

(Last Updated On: August 10, 2021)

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio je, pozivajući se na izjavu predstavnika kompanije Rio Tinto Stefana Jankovića, da je u vlasništvo te kompanije prešlo 40 odsto od ukupno 250 hektara zemljišta, koliko je planirano za rudnik litijuma u okolini Loznice.

U tekstu “Kako je Rio Tinto kupovao Loznicu”, CINS je naveo i da je u selu Brezjak iseljena polovina od planirana 52 domaćinstva.

“Otkup zemlje za sada ide, slobodno možemo reći, odlično”, ocenio je Janković.

Metar kvadratni kuće u tom kraju sada može da se proda za oko 470 evra, dok kvadrat u garaži, ostavama, svinjcu, štali, podrumu vrede oko 200 evra, piše CINS i navodi da se dodatno plaćaju ograde, kapije, betonske staze u dvorištu, kao i da svako ko proda kuću dobija dodatnih 5.000 evra.

“Postoji i bonus za one koji se isele u prvih četiri meseca od dobijanja ponude – dodatnih nekoliko hiljada evra”, piše CINS, koji je na svom portalu objavio i Predlog za otkup imovine na području Brezjaka, koji je, kako je navedeno u tom dokumentu, pripremila kompanija Rio Sava Eksplorejšn, povezano lice kompanije Rio Tinto, a u vezi sa “Projektom Jadar”.

Izvor: RTV